SO Rogatica – Uskoro nove fasade u glavnoj ulicu

27.04.2018.

ROGATICA – Polazeći od toga da su fasade na stambenim i stambeno-poslovnim objektima ogledalo jednog mjesta, odbornici SO-e Rogatica na danas, 27. aprila, održanoj sjednici donijeli su odluku o sufinansiranju projekta estetskog uređenja fasada duž ulice Srpske sloge, koja je glavna ulica u ovom mjestu.

Pošlo se od toga, rekao je načelnik opštine Milorad Jagodić, da je većina fasada na stambenim i stambeno-poslovnim zgradama znatno oštećeno u posljednjem ratu i poratnom periodu i da kao takve narušavaju estetski izgled grada i zbog stalnog obrušavanja čak predstavljaju opasnost po život ljudi.

Da bi se stanje promijenilo i grad dobio na ljepoti i bezbjednosti življenja u njemu odlukom je regulisano da se urede fasade na 12 najugroženijih stambenih i stambeno-poslovnih objekata čiji čeoni dijelovi gravitiraju glavnoj ulici i čiji su bočni dijelovi vidljivi iz glavne ulice, s tim da će se radovi izvoditi etapno, pa će u prvoj fazi nove fasade dobiti zgrade između drugog i trećeg semafora, a to je najuži centar Rogatice kao naselja.

U drugoj i trećoj etapi na red će doći objekti između prvog semafora i drugog, odnosno od trećeg semafora do izlaza iz naselja prema Kovanju, odnosno Podromaniji i Sarajevu.

Troškove malterisanja i bojenje fasada snosiće 80 posto budžet opštine, a 20 posto treba da obezbijede zajednice etažnih vlasnika i ostali vlasnici zgrada.

Na ovoj sjednici razmatrano je i dosta drugih aktuelnih pitanja. Pažnju odbornika privukao je Izvještaj o izvršenju budžeta opštine za 2017. prema kome je, rekla je Tijana Brkić, načelnica Odjeljenja za finansije, ostvaren višak prihoda nad rashodima u iznosu od 73.843 marke. To je tim značajnije ako se zna da je 2016. okončana sa manjkom od 431.437 maraka.

Uz Izvještaj o izvršenju budžeta koji je usvojen većinom glasova prisutnih odbornika, razmatran je i prihvaćen Izvještaj o radu u 2017. Pravobranilaštva Republike Srpske – sjedišta zamjenika u Foči za opštinu Rogatica i Izvještaj o radu Opštinske izborne komisije, te informacije o radu i finansijskom poslovanju Opštinske organizacije Crvenog krsta, o funkcionisanju mjesnih zajednica, o radu Srednjoškolskog centra „27. januar“, o radu Auto-moto društva i Izvještaj o poslovanju AD „Veterinarska ambulana“ u Rogatici.

Nisu prihvaćene informacije o radu i finansijskom poslovanju Opštinske boračke organizacije i o radu Osnovne škole „Sveti Sava“ u Rogatici.

Razmatran je i glasovima svih 19 prisutnih odbornika prihvaćena Informacija o stanju bezbjednosti i aktivnostima Policijske stanice u Rogatici.

Na upit odobrnika, osim onog što je navedeno u informaciji, kakva je trenutna bezbijednosna situacija u opštini, komandir Stanice Igor Kušić, reče da je zadovoljavajuća. Nekih najava za promjenu stanja nema, ali ne znači da ih i neće biti obzirom na opšte stanje u zemlji i svijetu.

I kod nas se, naglasio je Kušić, osjeća migraciona kriza za koju ne samo da nismo pripremljeni mi u opštini, nego u cijeloj Republici Srpskoj i BiH.

Igor Kušić je iskoristio priliku da preko odbornika pozove imaoce pištolja a nisu zamijenili oružne listove da to učine u novom, produženom roku – 31. decembar ove godine.

Kako se radi o čak 282 ne produžena oružna lista ne izvršavanje ove obaveze „vuče“ oduzimanje oružja i novčanu kaznu, koje su istina nešto smanjene, ali ipak velike za onog na koga se budu primjenjivale.