Uspješan lov braće Mičić iz Modriče u Rogatici – Odstrijelili vuka i medvjeda

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 01. aprila 2018. 058.ba

ROGATICA – Na području opštine Rogatica djeluju dva lovačka društva. „Mednik“, u kome love lovci koji se lovom bave kao sportom uz plaćanje članarine, i privredno Šumskog gazdinstva „Sjemeć“, gdje love oni sa punijim džepovima, jer za odstrel divljači moraju platiti ekonomsku cijenu koja nije mala.

Upravo to se desilo braći Mičić iz Modriče. Prvo je 18. marta, oko 3,30 časova, Rado u lovištu „Sjemeća“ na Bokšanici odstrijelio vučicu staru oko 5 godina, tešku 40-tak kilograma i za to iskeširao 750 maraka.

Njegov brat Nedo „bolje“ je prošao. On je tek minulog vikenda (između petka i subote, 30/31. marta) takođe na Bokšanici, odstrijelio jednog od za odstrel osuđena dva medvjeda i za to zadovoljstvo platio 3900 maraka.

Nakon što su obavljene potrebne pripreme za zakonit odstrel u lovište s(p)retni lovac i ja otišli smo na visoku čeku koja se nalazi u šumama Bokšanice između Borika i Žepe. Cilj je bio vuk, ali nam je na naše iznenađenje već oko 21,10 časova u vidokrug ušao medvjed. Pošto je veče bilo lijepo i sa mjesečinom „kao dan“, medo se na mečilištu zadržao vrlo kratko i izgubio u obližnjem gustišu, priča Radoslav Ristanović, lovočuvar u „Sjemeću“, koji je bio u pratnji lovca Nede Mičića iz Modriče.

Mi smo, dodaje Ristanović, nastavili sa čekanjem i isplatilo se. Već poslije nešto više od pola sata ponovo je umjesto očekivanog vuka došao medvjed. Brzo smo se organizovali i Nedo je pucao. Ispalio je samo jedan hitac i životinja je brzo nestala iz našeg vidika, a mi ostali da čekamo vuka. Nije se te noći pojavio, a mi smo tek ujutro našli medvjeda 100-tinjak metara od mečilišta smrtno pogođenog u predjelu plećke na desnoj strani.

Nedo je pucao lovačkim karabinom kalibra 30-06 na razdaljini od otprilike 50-tak metara u dobrim noćnim uslovima.

Već u subotu stalna komisija ŠG „Sjemeć“ za ocjenu trofeja odradila je svoj posao. Trofejna vrijednoist odstrela bila je 240,35 poena i nije bila za medalju. Falilo je nešto na dužini životinje iako je bila stara oko šest godina i u dobroj fizičkoj kondicijii sa težinom od oko 220 kilograma.

Uspješan lovac u Modriču kao trofej odnio je krzno i lobanju, a meso, nakon pregleda kod veterinara, zamrznuto je u Rogatici i čeka kupca, reče na kraju lovočuvar Ristanović.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: