Uspješna vježba spasilačkih službi Srpske u Foči

25.04.2018.

FOČA – Specijalizovane službe Civilne zaštite pokazale su danas u Foči, u vježbi „Drina 2018“, da su odlično obučene za intervencije u vanrednim situacijama i da raspolažu savremenom opremom za spasavanje.

Na lijevoj obali Drine simulirane su saobraćajne nesreće- prilikom prevoza hemijskih sredstava i pri slijetanja automobila u minsko polje, a zatim i pronalazak utopljenika u Drini i vertikalna evakuacija sajlama na most.

Vježba se potom preselila na desnu obalu Drine u nedovršeni građevinski objekat, koji je odabran za simulaciju spasavanja lica sa krova popolavljene zgrade.

Spasavanje sa visine je izvedeno na dva načina – helikopterom i kosom evakuacijom sajlama uz upotrebu pumpi za vodu visokog kapaciteta.

Ronioci iz Foče, pripadnici Gorske službe spasavanja i Spasilačkog kluba Volf, imali su zadatak da iskoče iz helikoptera i pronađu utopljenika.

„To je bila jedna od najtežih tačaka, voda je ogromna, matica ja jaka, ali dali smo sve od sebe i vježba je uspjela“, kaže jedan od ronilaca Nenad Ikonić, koji je i načelnik Gorske službe spasavanja Srpske.

Igor Šumar iz Istočnog Sarajeva šef je deminerskog tima Civilne zaštite, a njegov zadatak je i obuka pasa tragača.

„Ovaj posao radim već 17 godina. Moj zadata je da pomognem da se SRpska očisti od mina“, rekao je Šumar.

U vježbi su učestvovali fočanski i banjalučki vatrogasci, demineri, ronioci, specijalizovani tim za brza dejstva, Gorska služba spasavanja, Helikopterski servis, Crveni krst i fočanski Dom zdravlja.

Vježbi je prisustvovao i predjsednik Srpske Milorad Dodik, koji je pohvalio Civilnu zaštitu i obećao da podrška ni ubuduće neće izostati.

„Želimo da još više razvijamo ovaj segment, da osposobimo i uključimo što više ljudi, ne samo profesionalaca, nego i onih koji se iznenada nađu u nekoj vanrednoj situaciji. Da budu osposobljeni da znaju šta treba da učine da bi svima pomogli“, rekao je Dodik, kome je na akademije, koja je održana prije početka vježbe uručena zlatna značka Civilne zaštite za doprinos jačanju sistema zaštite i spasavanja.

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed kaže da je jedan od priroteta nabavka mašina za deminiranje.

„Sa Vladom Srpske smo dogvorili da ćemo taj probelm uskoro oriješiti, a i danas u razgovoru sa predsjednikom dobili smo obećanje da će pomoći, kao što je to i ranije radio“, rekao je Međed.

Jedan od dobitnika zahvalnice Civilne zaštite, načelnik opštine Foča Radisav Mašić je napomenuo da su spasilačke službe iz Foče veoma aktivne i odlično obučene.

„Imamo više osposobljenih jedinica za djelovanje u uslovima kada je potrebno građanima, bilo da je riječ o spasavanju ljudi zatrpanih snijegom, onih koji su zalutali u vrletima Maglića ili Zelengore, bilo u spasavanju od poplava“, rekao je Mašić.

Vježba je završena smotrom svih jedinica i predajom raporta predjedniku Srpske Miloradu Dodiku.