Voće u Rogatici dobro nosi – Biće za jelo, tržište i rakiju

20.04.2018.

ROGATICA – Sudeći prema cvjetanju svih vrsta voća, ovoga ljeta i iduće jeseni u opštini Rogatica može se očekivati dobar rod. Ovih dana izgleda da se takmiče ko će imati bolji dekor: šljive, trešnje, kruške, višnje i drugo rano voće. Jabuke i orasi, tvrde voćari, prirodno malo kasne „iz opreza“. „Boje“ se kasnih mrazeva, koji su posljednja dvije-tri proljeća bili kobni za cijelo područje opštine, pa i šire, u regiji. Totalno su uništili rod voća. Nije ga, kako narod kaže, bilo ni za lijeka, a da se ne govori o spremanju zimnice, pečenju rakije i posebno za tržište na koje je u rodnim godinama sa ovog područja odlazilo hiljade tona raznog voća.

Da ove godine voće nagovještava dobar rod pokazuje i voćnjak Ljubiše Rackovića u Rogatici. Radi se o najsavremenijim normama uzgoja 380 stabala šljiva i po 60 jabuka i krušaka koje su u punoj rodnoj snazi. Njihovo cvjetanje je već u završnoj fazi i vlasnik očekuje vraćanje uloženog truda i sredstava u podizanje i održavanje ovog savremenog voćnjaka.

Kao što je u bijelo okićen voćnjak Ljubiše Rackovića, tako su i ostali voćnjaci širom opštine. Ovo je prilika da se kaže da prema podacima Odjeljenja za upravljanje lokalnim razvojem, privredu i društvene djelatnosti ima preko 75.000 stabala šljiva, 14.000 jabuka, 15.000 krušaka, 1600 trešanja i 1500 oraha.

Ako sve to rodi kako nagovještava cvjetanje, eto voća za jelo, tržište i neizostavnu rakiju čije su zalihe, kako se priča, u mnogim domaćinstvima u neznatnim ili nikakvim količinama.