Zabilježeno u prolazu – Rarireti i ljepote crkvina

11.04.2018.

ROGATICA – Lokalitet Crkvine nalazi se na obroncima planine Devetak između sela Rađevići, Babljak i Beheći nedaleko od Borika poznat je po tome da je u 13. vijeku njemu bio ljetnikovac sa crkvom zadušnicom srpskog kralja Dragutina, sina Stefana NMemanjćai njegove supruge Jelene Anžujske.

Crkvu i ljetnikovac su srušili Turci odmah po okupiranju ovih krajeva i o tome uz legendu svjedoče nedavno otkopani temelji bivše crkve, koji su nažalost u fazi raspavanja, jer već više godina nisu zaštićeni od vremenskih prilika i neprilika. Ali, zato vjerujući narod ovog kraja na tromeđi opština Rogatica, Sokolac i Han-Pijesak u periodu 2008-2015. godina u blizini mjesta gdje je bila stara, izgradio novu po obliku i ljepoti jedinstvenu crkvu za koju je projekat uradio rogatički arhitekta Zoran Čarkić.

U porti stare i nove crkve, koja čini svojevrsni proplanak u stoljetnim šumama Devataka, čije se omorike i jele penju nebu pod oblake, nalazi se Lučka česma koja je izgrađena 1940. u znak sjećanja na žrtve Dobojskog logora iz porodice Cvijetić tokom iz Prvog velikog rata.

Uz bivše crkvište, novu crkvu i Lučku česmu posjetioce Crkvina ovih dana dočekaće „plantaže“ mirisne ljubičice kojim je okićena njihova okolina. Prizor je prelijep. Sačinjavaju ga velike skupine ove ljekovite biljke koje kao rijetko gdje na drugom mjestu ima u većim količinama i površinama.