Akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u Rogatici

16.05.2018.

SAKUPLJENO 8 LITARA DRAGOCJENE TEČNOSTI

ROGATICA – U organizaciji Crvenog krsta opštine i podršku Opštinske uprave i Doma zdravlja u Rogatici je danas, srijeda, 16. maja, a povodom Nedjelje Crvenog krsta, provedena redovna godišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

Vesna Ristić, sekretar u Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta, reče da se na akciju prijavilo 78 potencijalna davaoca. Na zdravstvene preglede izašlo je 64, a da je krv dalo 20 davalaca i sakupljeno je oko 8 litara ove tečnosti koja život znači.

Među onim koji su krv darivali bio je veteran u ovoj oblasti Mikan Janković, kome je ovo bilo 127 darivanje krvi, a koji prema godinama života i statusu penzionera ne bi trebao da krv daruje. Tu je i Radenko Babić sa 80 darivanja, Momčilo Rađenović sa 60, Milanko Mijatović sa 43, ali i profesorka u Srednjoškolskom centru „27. januar“ Dejana Pajović (27), kojoj je ovo prvo darivanje krvi. Prvo darivanje bilo je i Katarini Nerić, koja je jedina od 30 njenih vršnjaka, maturanata Srednjoškolskog centra ispunila zdravstvene uslove za darivanje krvi. Ostali nisu mogli zbog prehlade, povećanog krvnog pritiska, hemoglobina i najviše straha, reče doktorica Maja Kujundžić, iz Zavoda za transfuzijsku medicinu Banja Luka, Služba u Foči, koja je vršila zdravstveni pregled prijavljenih u ovoj akciji.

Među potencijalnim davaocima krvi bilo je i 13-toro iz Kluba mladih Opštinskog odbora SNSD. Krv je dala jedino Ana Nešković, kojoj je ovo bilo 15-to darivanje. Petnaesto darivanje bilo je i Jeleni Pljevaljčić, doktoru Siniši Milješiću, direktoru Doma zdravlja u Rogatici, i Goranu Tošiću.

Krv je darivao i Miodrag Ćevriz tako što je sa prvog pregleda kod doktorice Kujundžić vraćen da iz zdravstvenih razloga ne može učestvovati u ovogodišnjem darivanju. On se nije pomirio sa ocjenom da ne može dati krv. Otišao je u grad i ponovo se nakon nekoliko časova vratio i tražio da ga doktorica ponovo pregleda. Tada je sve bilo u redu i on je 21 put darivao 400 grama tečnosti koja nekome može život spasiti.

Rukovodilac transfuzijske službe u Foči doktor Senka Milić, koja već godinama prati akcije u Rogatici, reče da je i ova u potpunosti uspjela. Posebno zbog toga što je veliki broj mladih bilo voljno darivati krv, a to znači da su to potencijalni davaoci. Ako im to nije pošlo za rukom ove, poći će iduće i nekih narednih godina.