Apel sa Borika – Veterinari pomognite konjima iz ergele „Borike“

14.05.2018.

ROGATICA – Ovih dana na Borikama se uveliko čuje pjesma „Oj Boriko na Balkanu raju, tužna priča privodi se kraju“. Pri tome se najviše misli na hotel „Borike“ koji je već više od dvije godine zatvoren i pored toga što ovaj kraj ima velike ugostiteljsko-turističke potencijale i posebno na poznatu ergelu konja bosansko-brdske i arapske pasmine, koji su prepušteni sami sebi posljednju zimu preživjeli tumarajući boričkim krajolicima ali i sa vidnim posljedicama.

Posljedice nebrige o konjima tokom zime vidljiva je i na jednom grlu (prošlogodišnje ome) koje nosi veliku ranu na desnom butu. Nastala je, kazuju Boričani, najvjerovatnije, ugrizom vuka ili nekog psa iz čopora lutalica koji haraju ovim krajem i po svemu sudeći vodi kraju život ove plemenite životinje.

Pošto očito vlasnici ergele ne čine ništa da spasu ranjenu životinju, Boričani, nošeni nostalgijom za vremenima kada je njihova ergela bila ponos kraja, BiH pa i cijele SFRJ upućuju apel veterinarima ma gdje bili, a imaju dušu, da hitno dođu na Borike i pokušaju spasiti ovo, ali i pregledati ostala grla među kojima ima svega i svašta pa i miješanje rasa, što je ovdje svojevremeno bilo nonsens i veliki grijeh. Za pare ne pitajte – Bog će vam platiti!