Aplauzi i ovacije za spektakularni koncert fočanskih folkloraša

19.05.2018.

FOČA – Brojna fočanska publika uživala je sinoć u sedmom godišnjem koncertu starijih ansambala KUD-a Foča koji su na sceni Gradskog pozorišta još jednom pokazali raskoš narodnih igara i pjesama. Sugrađane su ponovo uvjerili da su najbolji čuvari duha i tradicije srpskih običaja na ovom području.

Druženje, igra, pjesma i njegovanje tradicije dugogodišnji je moto fočanskog KUD-a. Folklorna umijeća vješto su prenijeli svojim nastupima koji su praćeni dugotrajnim aplauzima i ovacijama.

Prvi ansambl, veterani, studentski ansambl, etno-grupa i vokalni solisti predstavili su svoj bogati opus. Na repertoaru su se našle lepršave igre sa juga Srbije, Šumadije i iz krajeva Republike Srpske, kao i splet narodnih i izvornih pjesama za srce i dušu.

Odnedavno ovo Kulturno-umjetničko društvo bogatijim čini četrdesetak studenata dva ovdašnja fakulteta raspoređenih u studentski ansambl. Folklor im je uz očuvanje tradicije način da se očuva i zdravlje, kažu studentkinja četvrte godine Defektologije Nataša Tintor i student prve godine Medicinskog fakulteta Nikola Stjepanović, koji su vješto zaigrali pred fočanskom publikom:

-Predstavili smo se sa igrama iz Mačve, publika je bila sjajna, svi smo puni utisaka i lijepih doživljaja, stvarno je čast igrati za Foču. Ja sam petnaest godina bila aktivan član KUD-a u Derventi, a čim sam saznala za ovaj kud pridružila sam im se-kazala je mlada studentkinja.

-Najvažnije je da se družimo i da imamo ovako zdrave aktivnosti pored svih obaveza koje nam nameće školovanje, a bez folklora se jednostavno ne može-ističe Stjepanović.

Fočanski folkloraši godinama se međusobno druže i razmijenjuju iskustva sa kolegama iz Srbije i Crne Gore. Dugogodišnju saradnju i prijateljstvo njeguju i sa gornjomilanovačkim KUD-om „Šumadija“.

-Saradnja sa Fočacima traje više od dvije decenije, krenula je davno, a nastavljena sa osnivanjem KUD-a Foča. Očuvanje tradicije zadatak je svih nas, to je ono što mi radimo, a uspjeli smo na neki način da prenesemo tu žicu na naše drugare u Foči koji su prepoznatljivi čuvari tradicije i običaja svoga kraja-rekao je umjetnički rukovodilac KUD-a Šumadija, Aleksandar Smrekić.

Članovi fočanskog KUD-a obišli su region uzduž i poprijeko noseći srpski duh na poseban način. Nove koreografije, kontinuiran rad na očuvanju tradicije, ali i povećanje brojnosti članova i poboljšanje uslova za rad među stalnim su zadacima Društva. Pred njima su i novi nastupi i mini turneje, a željno iščekuju nove, uslovne prostorije za rad koje bi trebalo da dobiju po završetku rekonstrukcije Sportskog centra “Partizan”.

-To je najvažnija stvar za nas, jer ćemo, nadamo se, već od septembra dobiti nove prostorije što će značajno poboljšati razvoj i rad ovog KUD-a- rekao je sekretar Društva, Saša Stanić.

Nakon što su svojoj publici poklonili koncert za pamćenje u okviru Majskih svečanosti, već naredne sedmice fočanski folkloraši bogatstvo narodne igre i pjesme predstaviće i publici u austrijskom gradu Salzburgu, gdje gostuju na poziv KUD-a Sloga. KUD Foča osnovan je 2011.godine, okuplja 250 članova, razvrstanih u više ansambala.