Dogovor penzionera u Rogatici – Podrška Udruženju Republike

20.05.2018.

ROGATICA – U pripremama za predstojeću skupštinu Udruženja penzionera Republike Srpske, u Rogatici je prošlog petka održana sjednica Regionalnog odbora Sarajevsko-romanijske i Gornjedrinske regije koji djeluje na 14 opština u gradu Istočno Sarajevo do Višegrada, Rudog, Čajniča, Foče i Kalinovika i okuplja preko 28.000 penzionera.

U centru pažnje reče predsjednik Odbora Delivoje Tošić iz Sokoca, bio je Izvještaj o radu Udruženja penzionera Republike Srpske za 2017. i orijentacioni program rada za period juni ove – maj iduće godine, koje je obrazložio predsjednik Udruženja Rade Rakulj.

Posebna pažnja posvećena je standardu penzionera koji su, i pored napora Vlade Republike Srpske oko povećanja penzija i uopšte standarda penzionera, i dalje najugroženija kategorije stanovništva. To pokazuje i podatak da je prosječna penzija u Republici za prošlu godinu iznosila tek 41,3 posto od prosječne plate zaposlenih, rekao je Rakulj.

Rješenje je, dodao je on, u podizanju stope doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i naplata duga od obveznika osiguranja koji je premašio 470 miliona maraka, što je ravno polugodišnjem fondu za isplatu penzija. Problem je i u tome obveznici uplate doprinosa za zaposlene plaćaju doprinos na minimalni osnov plata, a razliku u kešu, čime zakidaju Fond PIO, ali i radnike kad dođu do penzije.

O ovim i drugim pitanjima nezavidnog položaja penzionera, porede predsjednika Rakulja, govorila je i većina drugih učesnika među kojima je bila i direktorka Filijala PIO Istočno Sarajevo Milena Čvoro.

Njihovi prijedlozi biće ugrađeni u program rada Udruženja za narednu godinu dana. Među njima je i zahtjev da se u Savjet za ekonomska i socijalna pitanja kao zakonska obaveza ugradi izbor i jednog člana iz reda penzionera koji čine jednu četvrtinu stanovnika Republike a u tako značajnom organu nemaju svoga predstavnika. Sindikatu i poslodavcima penzioneri su samo statistika, pa se njihovi zahtjevi i inicijative već u startu zaustavljaju ili odbacuju.

Tu je i zahtjev da se zakonski zaštiti postojeći sistem PIO uz njegovo odvajanje od dnevne politike zbog toga što neki političari, pa i poslanici u Narodnoj skupštini Republike, za povećanje penzija glasaju „iz sažaljenja“, a ne iz odgovornosti prema toj populaciji koja je hiljade godina ugradila u sve pore onoga o čemu oni sada odlučuju.

Na ovom skupu razmatrana je i usvojena Informacija o aktivnostima i radu Regionalnog odbora u prošloj godini koji je, reče Delivoje Tošić, pratio aktivnost Republičkog udruženja, ali i isticao zahtjeve i probleme koji su karakteristični za ovu regiju.

Dobar domaćin ovom dogovoru penzionera bilo je Opštinsko udruženje u Rogatici i njegov predsjednik Tomislav Hršum uz podršku načelnika opštine Milorada Jagodića.