Kud „Stara Gora“ na festivalu u Italiji

16.05.2018.

ROGATICA – Prvi ansambl Kulturno-umjetničkog društva „Stara Gora“ koje radi pri istoimenom Udruženju za očuvanje tradicije, danas poslije podne autobusom Mega Tursa iz Tuzle, otputovao je na Međunarodni festival folklora u italijanskom gradu Rimini, koji će trajati od 17. do 21. maja.

„Starogorce“ je na ovu renomiranu smotru folklora pozvao načelnik za kulturu grada Rimini i kao jedino predstavljaće Republiku Srpsku i BiH, a posrednik pri organizaciji bio je Fest info iz Novog Sada.

Prema preliminarnim informacijama mi ćemo nastupati 18. maja. Idemo sa dvije koreografije. Prva je „Igre iz sarajevskog polja“, a druga „Kosovsko pomoravlje“, kojim smatramo da ćemo dostojno predstaviti srpske igre i običaje uz očekivani zapažen uspjeh na ovoj smotri, reče stručni rukovodilac KUD-a „Stara Gora“ Milenko Kušić.

Odlazak amatera „Stare Gore“ u prvom redu pomogli su roditelji, Opština i Šumsko gazdinstvo „Sjemeć“ iz Rogatice, a zbog toga što nastava u nižim razredima Srednjoškolskog centra i Osnovnoj školi „Sveti Sava“ iz kojih je najveći broj naših članova, još traje, na put su pošli uglavnom odlični učenici na koje će četverodnevno odsustvo od nastave imati manje posljedica.

Za četiri godine od osnivanja, KUD-u „Stara Gora“ ovo je peti njegov izlazak na međunarodnu scenu. Oni su već bili na festivalu u Češkoj, Grčkoj, Bugarskoj, Španiji i evo u Italiji, reče predsjednik Udruženja „Stara Gora“ Nebojša Popović.