Otvoreno Odjeljenje za srpski jezik u Andrićevom institutu

12.05.2018.

ANDRIĆGRAD – U Andrićevom institutu u Višegradu otvoreno je Odjeljenje za srpski jezik. Tamo se održava dvodnevni naučni skup “Ivo Andrić i srpski jezik” koji je okupio lingviste sa obje strane Drine.

Djela Ive Andrića vrhunac su srpskog jezika i književnosti, rečeno je na naučnom skupu u Andrićevom institutu, koji od danas ima Odjeljenje za srpski jezik.

“Možete li samo zamisliti kakvi su zadaci pred Odjeljenjem za srpski jezik Andrićevog instituta, da naučno potvrdi mišljenje o srpskom jeziku kao velikom jeziku, velike književnosti, možda veće od samog naroda”, rekao je Miloš Kovačević rukovodilac Odjeljenja za srpski jezik Andrićevog instituta.

Srpski jezik i ćirilica su bazični stubovi koji okupljaju srpski narod jer srpski jezik ne poznaje državne granice.

Zato je važno da institucije, a ne pojedninci, rade na očuvanju tog jezičkog prostora, od Beograda, Banjaluke, Pala, Trebinja, Podgorice i gdje god Srbi žive- rečeno je na skupu u Višegradu.

“Republika Srpska na našu sreću ima više takvih katedri za srpski jezik u Banjaluci, Palama, a dobro je da ima svoj Institut za srpski jezik i mi danas prisustvujemo jednom svečanom činu što me čini srećnim”, kazao je Aleksandar Milanović profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Lingvisti upozoravaju da se srpski jezik urušava visokim stepenom jezičke nekulture, koja je prisutna u medijima, javnom političkom životu, pa čak i obrazovnim institucijama.

Srpski jezik decenijama se suočava sa dezintegracijom kroz procese pravljenja tzv. političkih jezika koje zovu: bosanskim, crnogorskim, hrvatskim, što, kako kažu lingvisti, smanjuje srpski jezički prostor i odvaja dio naše kulturne baštine.