Raste proizvodnja mlijeka u Rogatici – Plan milion litara

22.05.2018.

ROGATICA – Proizvodnja mlijeka sve je unosniji posao poljoprivrednika u Rogatici. To pokazuje i podatak da je tokom prošle godine proizvedeno i otkupljivačima predato skoro 600.000 litara od 61 poljoprivrednog proizvođača. Dobro je počela i ova godina. U prva tri zimska mjeseca mljekarama „Pađeni“ i „Milkos“ predato je 130.000 litara i ta količina stalno raste, reče Delivoje Đerić, načelnik Odjeljenja za upravljanje lokalnim razvojem, privredu i društvene djelatnosti u Opštinskoj upravi Rogatica.

Gledano po mjesecima prošle godine najviše je mlijeka proizvedeno u junu – preko 68.000 i julu 66.000 litara. U periodu januar – mart ove godine prosjek je bio oko 43.000 litara što se s obzirom na to da su zimski mjeseci i krave u štalama i najviše na sijenu, može smatrati solidnom proizvodnjom.

Kad su u pitanju pojedinačni proizvođači najviše mlijeka isporučio je Vitomir Vitomir, čija farma krava se nalazi u Dobrašini, sa proizvodnjom od preko 73.000 litara. Na drugom mjestu je Radomir Ćebić iz Zaganovića sa 40.000. trećem Drago Nedić iz Brankovića sa 30.000 litara. Tu su još Mile Jagodić iz Zahrida sa 27.000 i Jovo Limić iz Krvojevića sa 24.500 litara predatog mlijeka i tako redom njih 61 koliko ih je prošle godine predavalo mlijeka.

Mljekari na raspolaganju imaju 26 laktofrizera u 17 naselja i 11 mjesnih zajednica. Šest laktofrizera je vlasništvo mljekare „Pađeni“, sedam su kupili sami proizvođači, četiri Udruženja poljoprivrednih proizvođača, šest „Agropartnera“, dva mljekare „Milkos“ i jednog je vlasnik opština.

O svemu ovom i dosta drugog na putu do ciljne proizvodnje od milion litara proizvedenog mlijeka bilo je ovih dana riječi u razgovoru načelnika opštine Milorada Jagodića i njegovih saradnika sa predstavnicima mljekare „Pađeni“ koje je predvodio direktor i vlasnik Nenad Vukoje, koja je glavni otkupljivač mlijeka u Rogatici.

Rezultat ovog razgovora, dodaje Đerić, može se svesti na činjenicu da je mljekara „Pađeni“ zahvaljujući proizvodnim i drugim mogućnostima spremna da otkupi sve postojeće i nove količine mlijeka uz kao i do sada redovnu isplatu proizvođačima. Uz to uskoro će proizvođačima podijeliti još šest laktofrizera i pomoći će i u razvijanju ostale infrastrukture kako bi se povećao i broj novih kooperanata i količina otkupljenog mlijeka.

Zato su sada, jedan je od zaključaka sa ovog razgovora, na potezu proizvođači i opštinska vlast. Bilo bi dobro da raste i broj proizvođača i količine proizvedenog mlijeka. Prostora i za jedno i za drugo ima, jer na području opštine ima čak 116 seoskih naselja, a tek u 17 njih se vrši otkup mlijeka. Dobra je i putna infrastruktura, struja i voda su dovedeni u najveći broj sela, pa nema razloga da se do kraja već ove ili najdalje naredne godine dođe do idealnih milion litara proizvedenog i mljekarama predatog mlijeka što je želja i cilj Opštinske uprave i Udruženja poljoprivrednih proizvođača na području opštine.