Razgovor za Daliborom Cigalom

10. маја 2018. 058.ba

ČAJNIČE – Dalibor Cigale je jedan od mladih trenera koji svojim radom, trudom i trenerskim talentom izvlači najbolje od čajničke djece. Uči ih da košarka nije samo sport, već dobar način života. On je mlad, porodičan čovjek. Otac, suprug, trener. Nekada, a povremeno i danas on košarku ne samo da trenira već i igra.

NN: Dalibore koliko dugo je košarka sastavni dio tvog života? Kako je sve to počelo?

DALIBOR: Igram od 12. godine. Dakle igram već 24 godine.

NN: Kako si počeo sa trenerskim poslom? I šta je teže biti igrač ili biti trener? Pogotovo trener djece?

DALIBOR: Ljubav prema košarci me je natjerala da se pocnem6 baviti trenerskim poslom, i želja da svoje košarkaško znanje prenesen na djecu.
Neuporedivo je teži, pa i stresniji posao trenera nego igrača.

NN: Ipak kao trener postigao si dosta uspjeha, naročito ako se uzme u obzir da za „Vrelo“ samo igraju lokalna djeca, da uslovi nisu baš sjajni. U čemu je tajna?

DALIBOR: Kada ste maksimalno posvećeni onome što radite razultati sami dođu, ali ništa od ovoga ne bi bilo moguće sprovesti da nemamo tako talentovanu i sportski nastrojenu djecu.

NN: Prate li djeca danas košarku? Imaju li uzore?

DALIBOR: Kako da ne. Čak i više nego u moje vrijeme dok sam bio klinac. Dostupniji su im košarkaški sadržaji preko interneta, televizije i sl.

NN: Ima li trener vremena da prati zbivanja u evropskoj i NBA košarci?

DALIBOR: Pa to je u krvi, to se mora pratiti.

NN: Kojoj daješ prednost?

DALIBOR: Više volim da pratim Evroligu. Zbog ozbiljnijeg pristupa u takmičenju, ali i nastupa nekad Partizana, sada Zvezde.

NN: Šta misliš da li će ikad evropska košarka dostići nivo i kvalitet NBA?

DALIBOR: Mislim da neće. Zbog novca, marketinga. Zbog toga što je to prosto Amerika. To je njihov sport.
Daleko su odmakli i čini se da sve više odmiču.

NN: Spomenuo si Partizan i Zvezdu. Ta dva kluba su sa malo novca postizali puno, pogotovo se to odnosi na Partizan, mada je i Zvezda imala solidne rezultate. S druge strane imamo primjer Makabija, Armanija koji su i pored milionskih ulaganja poslednjih sezona prilično loši. Kako to tumačiš?

DALIBOR: Ukratko, prosto smo talentovana nacija za košarku. Sjajni treneri, odlični igrači, vrhunsko shvatanje košarke. Takođe, imamo armije navijača koji se razumiju u ovaj divni sport, što uopšte ne treba zanemariti.

NN: Šta očekuješ od F4 Evrolige?

DALIBOR: Prije svega dobru košarku. Navijaću za Fener, zbog trenera Obradovića, ali i naših igrača koji nastupaju za taj klub.

NN: Vratimo se našoj lokalnoj košarci. Sezona za djecu traje kratko, bi li bilo bolje da djeca imaju više utakmica tokom godine?

DALIBOR: Naravno. Velka je pauza izmedju dvije sezone. Sedam mjeseci je previše. To dosta otežava kod rada sa djecom, jer su oni željni igre i dokazivanja.

NN: Da li bi izdvojio nekoga posebnog talentovanog dječaka? Ili misliš da to nije pedagoški?

DALIBOR: Od djece koju ja treniram ne bih nikoga izdvajamo.
Svako ima svoje vrline i mane i podjednako su mi dragi.

NN: Za kraj šta bi poručio mladim u Čajniču i njihovim roditeljima?

DALIBOR: Mladim bi preporučio da ne odustaju od svojih snova i da nastave naporno trenirati. Rezultati i uspijeh će vremenom doći, a roditeljima da daju maksimalnu podršku i da motivišu svoju dijecu na bavljenje sportom.

Cigale je veteran košarke u igračkom smislu, ali je mlad trener. Ima želju, volju i trenerskog talenta da djecu nauči ne samo sportskim vrijednostima, već i životnim. Zajedno sa kolegama trenerima trudi se da djeci Čajniča da nadu u san, u neko zvjezdano sutra.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Dragan Kovačević

Iz Čajniča, rođen u Foči 1987, diplomirao u roku novinarstvo na Filozofskom Fakultetu Pale, stekao zvanje diplomirani novinar. Odličan u kreativnom pisanju.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Dragan Kovačević

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: