Svete Trojice proslavljene u Bijelom Brdu

Opština Rudo - Ranko Vilaret - 30. маја 2018. 058.ba

RUDO – Dokaz da narodna okupljanja i vašari nisu u potpunosti zamrla, dali su nam naši sugrađani. U porti hrama Svete Petke na Bijelom Brdu, okupili smo se, na druge Trojice, kako bi se pomolili, poneku riječ prozborili i na kraju se i proveselili.

Na taj način smo pokazali kako bi trebalo da proslavljamo ovako vekike praznike. To smo uspjeli zahvaljujući narodu koji je prisustvovao i našim folklorcima i etno grupi koji su svojim igrama i prelijepim glasovima uljepšali ovaj dan.

Na samom početku imali smo po prvi put priliku pogledati naše najmlađe članove KUD-a, koji su tek krenuli stazama folklora, a koji će, vjerujemo, biti mnogo dobri igrači. Gledajući njih, svi smo se vjerovatno bar na tren vratili u neke prošle dane, odavno potisnute u zaborav. Ovim i ovima sličnim događajima uspjećemo da sačuvamo jezik, vjeru, kulturu i običaje. Jedino na taj način uspjećemo da sačuvamo i sebe same, naš narod. To su nam pokazale i Milica i Đurđica, pjesmom „Usnila je dubok sanak“.

Zahvaljujući onima koji čuvaju prošlost od zaborava, shvatamo da su Srbi narod sa bogatom tradicijom, koji se, zbog različitih istorijskih okolnosti suočavao sa velikim iskušenjima njenog očuvanja. Međutim, mnogi običaji Srba su tokom dugog vremenskog perioda bili izgubljeni ili potisnuti. Ali ako budemo vezani za naše praznike, kao što su i sami običaji vezani, uspjećemo bar većinu da sačuvamo. Upravo zbog toga smo sa našeg podmlatka prešli i na naše stare, da pokažemo kako je to nekad zaista bivalo. Iz povika, zapjevali su i Sreten i Jeremije Arsić i ovogodišnje Duhove, Trojice, Trojičindan ili Pedesetnicu postavili na tron nekadašnjih vašara i vašarskih običaja. Za kraj, naša malo starija folklorna sekcija je odigrala “ Igre iz Šumadije“ poslije čega je uslijedilo i zajedničko kolo. Druženje je nastavljeno do kasno u noć.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: