Učenica Marija Mihajlović primila nagradu Crvenog krsta

29.05.2018.

HUMANIZAM U STIHU ISKAZAN

ROGATICA – U okviru tek minule „Nedjelje Crvenog krsta“, Crveni krst Republike Srpske proveo je niz različitih manifestacija čiji je osnovni cilj humanizam. Među njima je i literarni konkurs za najbolji rad na temu: „Dijeli sa drugima ono što te čini srećnim“, na kome su pravo učešća imali svi učenici osnovnih i srednjih škola.

Na konkurs se prijavilo više desetina ljubitelja pisane riječi. Stručni žiri sastavljen od eminentnih poznavalaca srpskog jezika za najbolji rad proglasio je i prvu nagradu dodijelio Mariji Mihajlović, učenici drugog razreda gimnazije pri Srednjoškolskom centru „27. januar“ u Rogatici.

Diplomu i nagradu, u kojoj je bio i Pravopis srpskog jezika u izdanju Matice srpske iz Novo0g Sada, laureatu ove nagrade i zahvalnicu predmetnoj profesorki Cmiljki Batinić, u ime predsjednika Crvenog krsta Republike Srpske Jove Grujičića, uručila je danas, 29. maja, sekretar Organizacije Crvenog krsta u Rogatici Vesna Ristić, koja je istakla da tradicionalno učenici ovdašnje osnovne škole i Srednjoškolskog centra učestvuju na raznim konkursima literarnog, likovnog i drugih takmičenja i najčešće osvajaju neku od nagrada. Marija Mihajlović samo je jedan od dokaza da imamo talenata u oblasti likovnog stvaralaštva i posebno da vole humanizam kao osnovu djelovanja Crvenog krsta.

Umjesto da priča, Marija Mihajlović, ovogodišnji nosilac prve nagrade Crvenog krsta, čitaocima je poklonila svoj nagrađeni rad iz koga donosimo kraći dio.

„Da li možemo da budemo srećni sa bilo kakvim bogatstvom, koje je samo naše?
Ili su demoni usamljenosti, ti koji nas zaista plaše?
Možda samo dijeljenjem sreće, možemo dostići uzvišeni mir.
Možda baš tada kada usrećimo nekoga
U duši osjetimo radosti vir.
I zaista je tako. Jedino kada usrećimo druge,
Možemo osjetiti istinsku radost.
Jer, kada mladost proživimo sami,
U očaju i tuzi provedemo starost“.

Profesorka Cmiljka Batinić vodi literarnu sekciju u Centru. Kaže da je ponosna što je sekcija na čijem je čelu izvor talenata koji se ne libe da učestvuju na većini objavljenih literarnih konkursa. Samo u posljednje dvije godine na prestižnim konkursima osvojili su više različitih nagrada. Nikolina Nerić osvojila je tri prva mjesta i pripadajuće nagrade. Magdalena Racković i Boris Samardžić nosioci su trećih nagrada, a Miljana Nerić i Sofija Ćorić druge i tako redom. Uz njihove nagrade i ja sam dobila prigodne zahvalnice i to me čini srećnom i zadovoljnom, reče na kraju ova profesorka koja srpski predaje punih 36 godina, koja se diči i zborncima u kojim su objavljeni radovi njenih učenika.