Za deminiranje u Rogatici 150.000 maraka

02.05.2018.

ROGATICA – Posljednjeg dana aprila u Rogatici boravili su predstavnici Centra za uklanjanje mina u BiH – Regionalne kancelarije u Palama i razgovarali sa načelnikom opštine Miloradom Jagodićem.

Šef kancelarije Goran Ždrale upoznao je načelnika Jagodića da je prisustvo mina još uvijek veliki bezbijednosni problem od koga nije pošteđena i opština Rogatica. Po veličini sumnjivih površina zagađenih minama Rogatica je na drugom mjestu u istočnom dijelu Srpske. Prva je opština Kalinovik sa 18, a zatim Rogatica sa 14 kvadratnih kilometara.

To je i razlog, istakao je Ždrale, da postoji stalna zainteresovanost za funkciju deminiranja i na području opštine Rogatica. U planu je pet projekata vrijednosti 150.000 maraka za što će sredstva obezbijediti Republička uprava Civilne zaštite i strani donatori.

U prvom plenu je projekat čišćenja prostora iznad starogorskih sela Živaljevići, Blažujevići, Razdolje i Županovići i dalje prema Obadima i Suodolu.

Načelnik opštine Jagodić pozdravio je aktivnosti oko deminiranja i obećao da će Opštinska uprava pružiti svu moguću podršku kako bi projekti iz ove oblasti dali maksimalne rezultate u smanjenju ugroženosti stanovništva i imovine od mina i drugih neeksplodiranih ubojitih sredstava.