Cmiljka Batinić, profesor srpskog jezika iz Rogatice – Literarci donose priznanja

12.06.2018.

ROGATICA – Vrijeme je kad se u školama sumiraju rezultati redovnih nastavnih i van nastavnih aktivnosti. Tako je i u Srednjoškolskom centru „27. januar“ u Rogatici u kome su u obje oblasti postignuti značajni rezultati. Ali, ovoga puta samo o jednom segmentu van nastavne aktivnosti – radu i rezultatima dramsko-recitatorske i literarne sekcije koju već godinama vodi profesorka srpskog jezika Cmiljka Batinić.

Cijelo vrijeme moga 36-godišnjeg profesorskog rada, rad sa recitatorima i literarcima nisam razdvajala od svakodnevnih nastavnih obaveza. Čak šta više bilo mi je zadovoljstvo da to radim svjesna da podstičem interes za knjigu i lijepu pisanu i izgovorenu riječ kod onih koji vole čitati i literarno stvarati bar za nijansu više nego što nudi i traži nastavni plan kroz redovnu nastavu, priča profesorka Batinić.

Mislim, dodaje ona, da sam u tome imala dosta dobrih rezultata. Prije svega, možda i mojom zaslugom, imamo sada nekoliko vrsnih profesora srpskog jezika koji predaju u osnovnim i srednjim školama. Osim toga, brojne diplome i druga priznanja krase prostorije i hodnike našeg Centra koje su „moji“ učenici osvajali na različitim takmičenjima a ja u neku ruku bila mentor njihovim radovima.

Pravilo je da uz svako priznanje učeniku takmičaru, zahvalnicu, ili neki drugi papir, dobija i profesor koji je sa njim radio. Na taj način i ja sam se okitila brojnim priznanjima i time se ponosim.

Da se ne vraćamo mnogo unazad, kazuje profesorka Batinić, hoću da se pohvalim da je literarka iz sekcije koju vodim Nikolina Nerić, koja ovih dana maturira kao učenica generacije, samo u posljednje dvije godine osvojila tri prva mjesta na međunarodnom festivalu poezije i kratke priče u Novom Sadu i povodom Dječije nedjelje u Banja Luci.

Magdalena Racković, takođe ovogodišnji maturant, laureat je treće nagrade na konkursu Društva „Sveti Sava“ iz Beograda na temu: Svetosavlje i naše doba. Tu su i dvije treće nagrade Borisa Samardžića na konkursima Crvenog krsta Republike Srpske (RS) na temu „Pazi, mine – samo demineri vrše deminiranje“ i „Svuda za sve“ iz maja 2017.

U decembru 2017. Miljana Nerić osvojila je drugu nagradu Crvenog krsta RS na temu: „Zapamtite! Mine eksplodiraju na dodir“.

I „moja“ Sofija Ćorić nosilac je druge nagrade sa međunarodnog festivala poezije i kratke priče u Novom Sadu iz septembra 2017.

Najnoviju nagradu donijela je Marija Mihajlović, koja je pobijedila na konkursu Crvenog krsta RS na temu: „Dijeli sa drugima ono što te čini srećnim“. Primila ju je tek minulog 29, maja. Tu su i nešto „starije“ nagrade Željke Pečenica, Jovane Bojić, Milice Radović i nekih drugih mojih literaraca i recitatora bez kojih se ne može održati ni jedna manifestacija u školi i na nivou lokalne zajednice a da ne dadnu svoj prilog koji obavezno prođe kroz gusto sito sekcije.

Moja uloga u tome je samo savjetodavna. Sve ostalo je talenat i trud učenika, reče na kraju profesorka Cmiljka Batinić.

BIVŠI LITERARCI PIŠU KNJIGE

Profesorka Batinić se ponosi i činjenicom da su Jelena Frganja, Jovica Vasović i Tanja Ćorić i Branka Rajak iz Rogatice i Nataša Cvijetić iz Sokoca prošle kroz njenu sekciju a sada uspješni profesori srpskog jezika u Rogatici i Sokocu.

Moj literarac je i Dejana Nešković-Stjepanović koja je pred kraj prošle godine objavila roman „Krvavi zavjet“, a Marijana Obrenović zbirku poezije „Zagrljaj dug kao čekanje“, hvali se profesorka Batinić.