Mala matura u Čajniču

01.06.2018.

ČAJNIČE – Mala matura je vrijeme kad djeca polako prestaju da budu djeca i postaju mladi, nešto između odraslih i bezbrižnog doba djetinjstva. Mnogima je to ispit. Neki žele da odrastu preko noći, jedva čekaju da se riješe djeteta u sebi. Žure, još uvijek nesvjesni da je najbolji dio biti odrastao, upravo odrastanje.

Mali maturanti Čajniča danas koračaju srećnim korakom ma srednjoj školi. Raduju se, strepe i radoznalo se pitaju, kako će to biti. Mi, koji smo to davno prošli osjećamo nostalgiju i malu zavist. Mi znamo da je pred njima sjajno doba.

A oni? Mladi, lijepi, pametni i raspoloženi za priču.

Nataša Tanasković đak generacije, kreativna, talentovana i prosto rečeno genijalna na srednju školu gleda kao na još jedan izazov:

“Nadam se da ću i u srednjoj skoli ostvariti značajne rezultate makar što se učenja tiče. S jedne strane mi je i žao što se osnovna škola završila, jer je to kraj jednog lijepog druženja. S druge strane istovremeno se nadam i da je ovo početak nekog, još ljepšeg iskustva.”

Mlada Nataša nije ni svjesna koliko je u pravu.

Rastko Mašić, odličan đak, trenira fudbal, i košarku, strastveni ljubitelj knjiga ističe da se raduje početku jednog novog poglavlja u svom životu:
“Školovanje je kao serijal knjiga. Osnovna škola je prvi dio koji nas je uveo u radnju, temu i likove, sada slijedi nastavak. Ja se iskreno radujem svemu tome. Ima malo i nervoze, pozitivne treme. Kako će sve to da izgleda u gimnaziji, ali jedva čekam da otkrijem.”

Miljan Karadžić član mali lovac ne krije entuzijazam:

“Bilo je divno, bilo je zabavno, bilo je korisno i poučno, a sada je tome došao kraj. Idemo dalje, u nova životna iskustva, da stičemo nova znanja. Ne sumnjam da će srednja škola biti uzbudljivo iskustvo. Jedva čekam.”

Anja Papić, odličan đak, odbojkašica, će kaže upisati gimnaziju:

“Matura za mene predstavlja kraj veoma vaznog poglavlja u mom zivotu,a pocetak jednog jos važnijeg.”

Nemanja Jevđević, stonoteniser, odlikaš, a na ovaj period gleda kao na lijepo iskustvo i divnu uspomenu:

“Osnovna škola je veoma lijep period u životu. Sada je potrebno odabrati nešto čime bi se htjeli baviti u budućnosti. Ja nisam još ništa tačno odlučio, ali jedan od mojih planova je Elektro – tehnika u Goraždu.”

Sličan pogled na osnovnu školu ima i Vedrana Stojanović:

“Došao je i kraj jednog od bitnih dijelova našeg života. Sve je tako brzo prošlo i najradije bih sad vratila vrijeme. Ali šta je tu je, rastemo i postajemo ljudi. Poslije osnovne škole planiram da upišem gimnaziju opšteg smjera.”

Vuk Šubara talentovani košarkaš je pomiješanih osjećaja:

“Za mene mala matura predstavlja rastanak od mojih drugara. Neću ih baš često viđati, jer kako stavari stoje, najverovatnije ću upisati školu u Goraždu.”

Katarina Tošić još jedan odličan đak i odbojkašica:

“Iza mene je jedno nezaboravno iskustvo, u kojem sam stekla prve prijatelje i naučila osnovne stvari. Malo mi je žao što se ova etapa moga života završila, i nadam se da će gimnazija biti divno iskustvo.”

Aleksa Stanišić biser čajničkog sporta ističe da je ovo doba i radosti i tuge:

“Matura i sam kraj devetog razreda za mene predstavljaju jednu kao prekretnicu u životu koja je pomalo tužna zbog toga, jer se rastajem od drugova, ali i zahtijeva ozbiljnost pogotovo gimnazija za koju sam se ja odlučio.”

Magdalena Klisura još jedna odbojkašica kaže:

“Završetak osnovne škole predstavlja veliku prekretnicu. Na tom mjestu sam stekla prve prijatelje, obrazovanje. Bila sam odlican đak i nadam se da ću tako i nastaviti.”

Balša Kajević, dječak a već muzički maestro, virtuoz, čudo od djeteta ističe želju da nastavi sa muzikom i u srednjoj muzičkoj i dodaje:

“Srećan sam, ali i tužan. Srećan jer idem dalje, da učim ono što me ispunjava. Tužan sam jer uvijek je tužno kad se završi nešto zar ne?”

Nikola Tošić talentovani fudbaler, odlikaš kaže da ovo kraj uspješanog razdoblja:

“Matura mi predstavlja kraj jednog uspješanog životnog razdoblja. To nam je još jedan dokaz da smo sposobni za malo ozbiljnije izazove. Ipak pošto ce nas većina nastaviti zajedničko školovanje i u buduće, predstoji nam jos mnogo zajedničkog druženja i zabave. Mislim da svoje školovanje nastavljam u gimnaziji.”

Šta mi možemo još reći? Ništa, sem srećno dječice, uživajte u životu i srednjoj školi.