Obilježeno 75 godina od herojske epopeje na Sutjesci

11.06.2018.

FOČA – U prisustvu više stotina poštovalaca Narodno-oslobodilačke borbe, juče je u Dolini heroja na Tjentištu, polaganjem vijenaca i kulturno-umjetničkim programom, obilježeno sedam i po decenija od Bitke na Sutjesci.

Sa svečanosti je još jednom poručeno da je Bitka na Sutjesci simbol borbe za slobodu jugoslovenskih naroda i nesalomivog duha partizanskih boraca, koji su uz ogromne gubitke uspjeli da se odupru šest puta brojnijem neprijatelju, što ja kasnije imalo velikog uticaja na konačan slom fašizma.

U delegaciji SUBNOR-a iz Srbije danas je bio i Splićanin sa adresom u Beogradu, borac Prve proleterske brigade, pukovnik avijacije u penziji osamdesetosmogodipšnji Zdenko Duplančić.

Nije učestvovao u Bici na Sutjesci, ali ističe da je ona primjer nevjerovatne hrabrosti i izdržljivosti partizana.

„Cilj neprijatelja je bio uništiti jezgro partizanskog pokreta i vrhovni štab sa Titom, ali u tome nisu uspjeli i zaista je nevjerovatno kako su partizanski borci uspjeli da se izbore sa višestruko brojnijim neprijateljem. Veoma je važno ovdje dolaziti i njegovati tekovine NOB-a, jer se danas, istorija, i naša i svjetska, falsifikuje, pa se smanjuje uloga i udio kako jugoslovenskog partizanskog pokreta, tako i Sovjetskog saveza“, poručio je Dalmatinac iz Beograda.

Predsjednik Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačćkih ratova, ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović naveo je da borbu partizana protiv fašizma ne treba poistovjećivati sa slabostima bivše države.

„Ovdje je prevashodno bila borba na život i smrt protiv onih koji su došli na kućne pragove da nam oduzmu život i slobodu. Ovo je istorijski događaj, koji se mora dizati na viši nivo, pogotovo u prenošenju mladim generacijama“, rekao je Savanović.

U delegaciji Vlade Srpske koja je prisustvovala obilježavanju 75 godina od Bitke na Sutjesci bili su i ministri Petar Đokić, Jasmina Davidović i Predrag Gluhaković.

Đokić je istakao da sve organizacije koje njeguju tekovine antifašizma treba zajedno da obilježavaju ovaj istorijski događaj.

„Volio bih i iskreno bih se radovao kada bi svi bili objedinjeni i uvjeran sa da se to može desiti. Antifašizam je duboko ukorijenjen u svijest naroda na ovim prostorima, zato što znamo koliku smo žrtvu podnijeli za slobodu i šta nam je ta sloboda donijela- mir, prosperitet i najveći razvoj na ovom području“, rekao je Đokić.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić istakao je da je Sutjeska velika pobjeda nad fašizmom.

„Slavni borci sa Sutjeske prije 75 godina su svojim životima, herojstvom i čojstvom pokazali su kako se dostojanstveno brani sloboda i kolika je njena cijena. Bitka na Sutjesci je primjer kako treba braniti i voljeti slobodu“, rekao je Mašić.

U Bici na Sutjesci, oko 20 hiljada partizana borilo se protiv 120 hiljada njemačkih vojnika i njihovih domaćih pomagača.

Borbe su trajale od 15. maja do 13. juna, kada su partizani, uz ogromne gubitke uspjeli da se izvuku probojem preko rijeke Sutjeske.

U borbama je poginulo više od 7.000 partizana, a kosti 3.301 borca su sakupljene nakon rata i sahranjene u spomen-kosturnicu u Dolini heroja.

Vijence su danas, između ostalih, položili izaslanici predsjednika Srpske i srpskog člana Predjsedništva BiH, delegacije Narodne skupštine, Vlade Republike Srpske i opštine Foča, predstavnici udruženja koja njeguju tradiciju borbe protiv fašizma iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Slovenije.

Radio Foča