Otvorena izložba „Zaboravljeni heroji“

29.06.2018.

ANDRIĆGRAD – U Galeriji „Lubarda“ u Andrićevom institutu u Andrićgradu sinoć je otvorena izložba „Zaboravljeni heroji“, čiji je autor Dimitrije Vujadinović.

Rukovodilac Odjeljenja za istoriju Andrićevog instituta Miroslav Perišić rekao je otvarajući izložbu da mu je veliko zadovoljstvo biti u galeriji „Lubarda“ i prisustvovati događaju koji privlači posebnu pažnju prije svega zbog tema iz istorije Prvog svjetskog rata koje su zapostavljene.

On je istakao da su teme izložbe „Deca u ratu od 1914. do 1918. godine“ i „Zaboravljeni heroji“, te dodao da nisu samo zaboravljeni heroji, već su zaboravljene i teme o malom običnom čovjeku u velikim događajima.

„Ovo je istorija iz jednog drugog ugla, kojem istoričari mnogo ne posvećuju pažnju. Ovo je istorija malog čoveka, istorija žrtve, istorija o kojoj nema reči u velikim pisanim istorijama“, rekao je Perišić.

Autor izložbe Dimitrije Vujadinović rekao je da je ovo treća izložba koju organizuje u Andrićgradu, te naveo da je ranije organizovao izložbe „Hleb u Velikom ratu“ i „Srpkinje-heroine Velikog rata“.

„To je jedina trilogija sa temom Velikog rata. Tema ove izložbe jesu sudbine heroja koji su uspeli da prežive Veliki rat“, istakao je Vujadinović.

On je dodao da su za njega heroji svi koji su učestvovali u borbi i oni koji su ostali kod kuće, a trpjeli su strašan teror.