Prvi put na Fudbal frendsu i klub iz Kine – U Foču stiže Tjandžin Teda

08.06.2018.

FOČA – Na Međunarodnom omladinskom turniru „Fudbal frends“ u Foči ove godine će prvi učestvovati jedan klub iz Kine i to superligaš Tjandžin Teda, potvrdio je idejni tvorac i osnivač ovog turnira Zoran Avramović.

Avramović je naveo da će se 14. izdanje ovog prestižnog turnira za igrače do 17 godina održati na Gradskom stadionu u Foči od 27. do 29. jula.

Učestvovaće osam klubova iz sedam zemalja; Rijeka iz Hrvatske, koja je zadnje dvije godine osvajala ovaj trofej, Crvena zvezda iz Srbije, Maribor iz Slovenije, Vardar iz Makedonije, Budućnost iz Crne Gore, Željezničar i Sutjeska iz BiH i prvi put jedna ekipa van Evrope – kineski Tjandžin Teda.

Avramović kaže da je Tjandžin Teda superligaš sa zanimljivom tradicijom, jer je prvi počeo da dovodi skupe igrače iz Evrope, a sada se opredijelio za ideju kineskog predsjednika da ova zemlja do 2050. bude među najjačim državama u svijetu i po fudbalu.

„U skladu s tim, moraju da razvijaju svoje omladinske škole, pa ćemo da ih vidimo. Za nas organizatore je to veliki i lijep izazov, a nadamo se da će u vrijeme turnira u Foču doći i kineska ambasadorica da i ona vidi zašto je Foča postala prepoznatljiva po fudbalu i prijateljstvu“, rekao je Avramović.

Fudbal frends već 14 godina, kroz sport, promoviše ferplej, toleranciju i druženje medju mladima različitih nacija i vjera.

Na ovom turniru su, uz klubove sa jugoslovenskih prostora, učestvovale i ekipe iz Engelske, Velsa, Grčke, Rumunije, Austrije, Poljske, Bugarske, Holandije.

“Iz godine u godinu, Foča pokazuje da je fudbal značajan socijalni kapital i da je mnogo više od igre. Dolazak jednog kineskog kluba prvi put na jedan turnir na prostorima bivše Jugoslavije govori da je Foča postala poznata, priznata i cijenjena”, istakao je Avramović.

On je dodao da je Fudbal frends pravi festival prijateljstva.

“Naziv turnira “Fudbal frends” mi ne prevodimo, jer su to dvije univerzlane riječi koje se razumiju na svim jezicima, a Foča je već 14. puta njegov domaćin, što pojazuje koliko je on važan njenim građanima”, rekao je Avramović.

Kao i prethodnih godina, u okviru turnira biće održan i okrugli sto pod nazivom “Fudbal je šansa” na kome će predstavnici klubova učesnika, ali i gosti turnira- bivši istaknuti fudbaleri, pričati o značaju i ulozi fudbala kao univerzalnog jezika u izgradnji kvalitetnih odnosa između različitih socijalnih i etničkih struktura društva i korišćenju njegovog socijalnog potencijala za sprečavanje nasilja, poboljšanje zdravlja i opšteg obrazovanja.

Okruglom stolu prisustvovaće i predstavnici OEBS-a i Savjeta Evrope.

Organizatori turnira su opština Foča i Asocijacija Fudbal frends.