Seoski turizam na primjeru porodice Brkića iz Ziličine kod Rogatice

25.06.2018.

ISPIT POLOŽEN – IDEMO DALJE

ROGATICA – Na planu razvoja seoskog turizma u opštini Rogatica najviše je otišlo porodično gazdinstvo Slobodana Brkića u Ziličini, selu udaljenom od Rogatice 3,5 kilometara.

Realizujući projekat „Razvoj seoskog turizma na području opštine Rogatica“, koji je zvanično počeo 2013. godine, ovo porodično gazdinstvo, koga kao radno sposobne pored glave porodice Slobodana, sačinjavaju još njegova supruga, majka, sestra i zet, su početkom jula 2015. uz pomoć resornog ministarstva u Vladi Republike Srpske i podršku Opštinske uprave u Rogatici, otvorili skroman turističko-ugostiteljski kompleks na lijevoj obali Raktinice sa nazivom „Seoski turizam Ziličina“.

Cilj je bio da se namjernim ili slučajnim gostima ponudi odmor na selu uz zdravu domaću hranu, prenoćište u domaćem seoskom ambijentu i odmor i zabavu na meraji igrajući mali fudbal, odbojku na pijesku, kupanje u improvizovanom kupalištu u vodama bistre i brze Rakitnice, šetnju okolnim krajolicima, lov i ribolov, ali po volji i rd u vrtu, košenju trave i sakupljanju sijena.

Nadam se, reče vlasnik i domaćin „Seoskog turizma u Zilični“ Slobodan Brkić, inače radnik Opštinske turističke organizacije u Rogatici, da smo ispunili očekivanja. Uz početne objekte sa stotinjak kvadrata korisnog prostora, tu su i novi i sada nudimo 10 ležajeva za spavanje, a i sve ostale sadržaje, ako ništa drugo, obogatili smo iskustvom i dočekujemo stare i nove goste, kojih je na naše zadovoljstvo sve više. Ispit smo, nadam se, uspješno položili i idemo dalje.

U okviru tog „dalje“, a povodom druge godine rada, Brkići su juče, nedjelja, 24. juna, upriličili svojevrsni susret sa svojim gostima. Tim povodom održan je već tradicionalni turnir u malom fudbalu pod nazivom „Takmičenje sela, naselja, ulica i mjesnih zajednica“. Okupio je 14 ekipa iz opština Sokolac, Pale, Han-Pijesak, Novo Goražde i Rogatice koje su na startu podijeljene u četiri grupe, a onda preko četvrtfinala, polufinala i finala došlo se do pobjedničke ekipe Zaganovići, kojoj je pripala novčana nagrada organizatora u visini od 300 maraka. Drugo mjesto i nagrada od 200 maraka pripalo je ekipi Markovića potok-MIB i treće, uz nagradu od 100 maraka, ekipi iz naselja Ptičijak kod Rogatice.

Turnir je izazvao veliko interesovanje i okupio je brojne izletnike iz Rogatice i okolnih mjesta koji su opušteno uz kaficu, čašu domaće i jela po receptu starih žena ovog kraja proveli dan u prekrasnom ambijentu izletišta Ziličina, koga sa sjeverne i sjeveroistočne strane omeđuje brdo Koštica, sa jugozapada brza i bistra Rakitnica i juga naselja koja gravitiraju Rogatici.

Tekst i foto: Sreten Mitrović