ŠG „Sjemeć“ Rogatica – Uspješan prvi kvartal

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 03. juna 2018. 058.ba

ROGATICA – U Šumskom gazdinstvu „Sjemeć“ tradicionalno se poslije svakog kvartala na stručnom kolegiju analizira cjelokupno poslovanje sa prijedlogom mjera da ono bude još bolje i uspješnije.

Tako je bilo i nakon prvog kvartala ove godine. Vršilac dužnosti direktora Gazdinstva Marko Tomović, opet po tradiciji, u Radnoj jedinici šumarstva na Sjemeću, okupio je najodgovornije u preduzeću radi analize poslovanja i dogovora kako dalje.

O realizaciji šumsko-uzgojnih radova, sječe, izrade, izvoza i otpreme drvnih sortimenata „referisao“ je Milomir Ećimović, rukovodilac Službe za tehničku pripremu i realizaciju proizvodnje.

Što se tiče šumsko-uzgojnih radova u dijelu pošumljavanje goleti, rekao je on, izvršeni su do nivoa koga su diktirali isporučioci sadnica, pa je od planiranih 11,95 hektara pošumljavanja po osnovu proste reprodukcije ostvareno 5,10 hektara, a po osnovu proširene reprodukcije od planiranih 30 pošumljeno je tek 4,7 hektara ili 15,8 posto.

To istovremeno znači da će jesen biti u znaku povećanih aktivnosti u dijelu šumsko-uzgojnih radova od pošumljavanja do njege postojećih kultura i ostalih poslova u ovoj oblasti djelatnosti Gazdinstva, zaključio je Ećimović.

Sječa, privlačenje i realizacija drvnih sortimenata i pored zimskih mjeseci odvijala se po utvrđenim planovima. Odsječeno je ukupno 24.574 kubna metra što je 6,9 posto više od plana za ovaj period. Privlačenje je izvršeno sa 7,6, a realizacija 7,1 posto više od plana.
Četinara u prvom kvartalu odsječeno je 20.241 kubni metar ili 15,3 posto više od plana. Plan privlačenja prebačen je za 16,9, a realizacije za 15,6 posto.

Ono što nije dobro i što ima odraza na finansijske rezultate Gazdinstva, naglasio je Ećimović, su slučajni užici koji u ovogodišnjem planu sječe učestvuju do velikih 40 posto. To je razlog da je postignuta manja prodajna cijena, a time i dohodak, o čemu je na sjednici Kolegija govorio Vlasto Lelek, rukovodilac Računovodstveno-knjigovodstvene službe.

Ukupan prihod ostvaren je u visini od 2,652.367 maraka. Troškovi su bili 2,609.818 i dobit 42.549 maraka. U ukupnom prihodu realizacija drvnih šumskih sortimenata učestvuje više od 2,2 miliona, a u troškovima lična potrošnja „vuče“ čak 46 procenata iako je prosječna plata zaposlenih 734 marke, rekao je Lelek.

Utvrđujući naredne aktivnosti Kolegij je zaključio da se po svaku cijenu obezbijedi izvršenje godišnjeg, periodičnih i mjesečnih planova.

Podnesen je i izvještaj o izvršenim kontrolama poslovanja Gazdinstva od nadležnih organa u Javnom preduzeću i državnih kontrolnih organa između dvije sjednice Kolegija. Bilo ih je, rečeno je, više i nije bilo posebnih primjedaba.

Analizirane su i povrede na radu. Desile su se tri. Lakše su povrijeđivani sjekači motoristi i osim po nekoliko dana bolovanja drugih posljednica nije bilo.

Sjednici Kolegija prvi put poslije odlaska na novu dužnost krajem 2016. prisustvovao bivši direktor Gazdinstva Milorad Jagodić.

U kraćem obraćanju, ali ovoga puta sa pozicije načelnika opštine, rekao je da je „Sjemeć“ jedan od osnovnih privrednih subjekata u opštini. Otuda i interes lokalne zajednice za njegovo uspješno poslovanje. Drago mu je što je nastavljen pozitivni trend u svim oblastima i poželio da tako i ostane.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: