Sjećanje na Vojislava Lubardu u Rogatici

18.06.2018.

BIBLIOTECI IME, ČITAOCIMA NOVA SAZNANJA O LIKU I DJELU

ROGATICA – Dani Vojislava Lubarde nova je kulturna manifestacija koja će se ubuduće svake godine u junu održavati u Rogatici. Ovo je odlučeno na svečanoj akademiji koja je, kao prva od više dvodnevnih manifestacija, održana sinoć povodom dodjeljivanja njegovog imena Narodnoj biblioteci u rodnom mjestu ovog književnog velikana i akademika, 88 rođendana i pet godina od njegove smrti.

Akademiju je organizovala Narodne biblioteka i Opštinska uprava u Rogatici u čije ime, uz prigodnu besjedu, ju je otvorio načelnik opštine Milorad Jagodić.

O liku i djelu Vojislava Lubarde pred punom galerijom Centra za kulturu i sport „Radenko Mišević“ govorili su zatim u ime Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske dopisni član profesor Branko Letić, porodice Lubarda Milun-Mišo Lubarda i Udruženja književnika Srbije književnik Vidak Maslovarić.

Obraćajući se prisutnim na akademiji profesor Branko Letić reče da je Vojislav Lubarda večeras među nama, u našem sjećanju na njegov javni i književni rad, kao što će biti prisutan među onim koji budu poslije nas dolazili i čitali njegova i druga djela u ovoj ustanovi, sada s njegovim imenom. Pamtiće ga ponajviše kao autora kultnih romana o sudbini srpskog naroda ovog kraja, paradigmi srpske sudbine uopšte, koju je on sugerisao biblijskim matricama već u naslovima „Gordo posrtanje“, „Pokajanje“, „Preobraženje“ i „Vaznesenje“. Zbog te mučeničke Ljestvice srpskog naroda i sam je postao tragični junak uzbudljivog „društvenog romana“, velike „sudanije“ koju su ispisivali istražni organi i političke organizacije, a ton joj davali pojedinci, od najviših političara, narodnih heroja, boraca, pisaca, publicista do običnih građana.

Moja je dužnost, naglasio je još profesor Letić, da vas ovom prilikom obavijestim da Odjeljenje književnosti i umjetnosti Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske priprema Spomenicu akademiku Vojislavu Lubardi. U njoj su saradnici naši ugledni književni istoričari i pisci, savremenici i kolege akademika Lubarde. Oni će iz raznih uglova analizirati njegovo književno djelo. Kada Spomenica bude štampana, biće lijep povod da je promovišemo u Biblioteci koja sada nosi njegovo ime,

Ovom prilikom profesor Letić je u ime glavnog i odgovornog urednika Encikopledije Republike Srpske i predsjednika Akademije, Rajka Kuzmanovića, direktorki Biblioteke Milojki Krsmanović, uručio jedan primjerak ovog kapitalnog djela u kome je čak 18 odrednica koje govore o selima, toponimima, građevinama i ličnostima iz rogatičkog kraja.

Akademiji u Rogatici je prisustvovala i supruga Vojislava Lubarde Marija, koja reče da je dodjelom imena njenog muže Biblioteci u njegovom rodnom kraju, koga je neobično volio i njemu posvetio najveći dio stvaralačkog opusa, on ponovo oživio. Visoko se zahvalila svim koji su tome doprinijeli i u to ime Biblioteci poklonila bronzani odljevak njegove glave i najnoviji komplet njegovih djela.

U muzičkom dijelu akademije nastupila je magistar solo pjevanja Dejana Hršum iz Istočnog Sarajeva.

Manifestacije u okviru „Dana Vojislava Lubarde“ biće nastavljene večeras. U 18,30 časova obaviće se otvaranjem izložbe fotografija i djela Vojislava Lubarde i proglašenje, uz prigodno nagrađivanje, najvrijednijih čitalaca Dječijeg odjeljenje i Odjeljenja za omladinu i odrasle Narodne biblioteke.

Nakon toga, planirano je održavanje pjesničko večeri na kojom je predviđeno da svoje radove čitaju domaći stvaraoci. U prvom redu tu je Milun-Mišo Lubarda, Božidar Stanar, Milenko Jevđević i „gosti“ Milanko Borovčanin-Romsok iz Sokoca i Ruđani Radomir-Rašo Jagodić i Dragan Paponjak. Kao poseban gost ove manifestacije biće poznati Vanja Bulić iz Beograda.