SO Foča o „radu na crno“- Mnogo više radnika nego zaposlenih

01.06.2018.

FOČA – Skupština opštine Foča urgiraće kod republičke inspekcije za rad da, u skladu sa ranije donesenim skupštinskim zaključkom, izvrši kontrolu „rada na crno“, što je jedan od gorućih problema u ovoj lokalnoj zajednici, istaknuto je na sjednici fočanskog parlamenta.

Predsjednik Kluba odbronika DNS-a Spomenko Stojanović naveo je da u Foči mnogo više ljudi radi nego što ima zaposlenih.

„Postoje preduzeća koja ostvaruju prihode od više stotina hiljada maraka, a imaju samo jednog ili nemaju nijednog prijavljenog radnika“, upozorio je Stojanović.

On je ukazao i da preduzeća iz oblasti komercijalnog raftinga, da bi izbjegla plaćanje poreza, prijavljuju prihode manje od 50.000 maraka.

“Inspekcija treba prvo da prekontroliše preduzeća koja nemaju radnike ili imaju mali broj radnika i preduzeća koja prijavljuju male prihode da bi izbjegla PDV”, rekao je Stojanović.

Odbornik NDP-a Dragoslav Stanojević rekao je da se dešavaju čak i nesreće na radu da pogine radnik firme koja nema nijednog zaposlenog, dok odbornik SNSD-a Goran Milić smatra da problem neprijavljivanja radnika, nigdje nije toliko izražen kao u Foči.

„Nažalost, to kao da je postalo opšteprihvaćeno stanje da ljudi, ucijenjeni, pristaju da rade na crno, a da ne pominjemo prekovremeni i rad praznicima. Sve institucije se moraju angažovati i mora se napraviti neki rez“, naveo je Milić.

On je ukazao i na problem neizdavanja fiskalnih računa u ugostiteljskim objektima i trgovinama.

O problemu neprijavljivanja radnika, odbornici su raspravljali u okviru informacije o stanju zaposlenosti sa posebnim osvrtom na „rad na crno“.

U Informaciji se navodi da je na kraju 2017. godine u Foči bilo 3.648 zaposlenih, a da je, prema podacima iz aprila, u ovoj godini taj broj povećan za 107.

Na Birou za zapošljavanje posljednjeg dana 2017. godine bilo je prijavljeno 3.468 nezaposlenih Fočaka, a u maju ove godine taj broj je smanjen na 3.390.