Vidovdan u Rogatici – Parastos poginulim u Spomen kapeli

28.06.2018.

ROGATICA – Vidovdan, praznik posvećen Svetom velikomučeniku knezu Lazaru i svetim srpskim mučenicima koji su poginuli u boju na Kosovu 1389. I krsna slava Vojske Republike Srpske proslavljen je i u Rogatici.

Tim povodom održan je prigodan program pijeteta pred više bivših borca pripadnika Vojske Republike Srpske, članova porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i ostalih građana, u i pred Spomen-kapelom u centru grada koja fotografijama i riječju čuva uspomene na 284 poginula borca u posljednjem Odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

Program je počeo paljenjem svijeća zadušnica i polaganjem vijenaca pred Spomen-kapelom. Vijenac u ime Opštinske boračke organizacije položili su Radomir Vuković, otac poginulog jedinca sina, i Siniša Lubarda, član Predsjedništva Opštinske boračke organizacija, a u ime Opštinske uprave načelnik Milorad Jagodić, zamjenik načelnika Jelena Karadžić i Ljubiša Tomić, sekretar Skupštine opštine.

Nakon toga u Spomen-kapeli održan je parastos poginulim borcima koga je vodio umirovljeni protojerej stavrofor Milorad Novaković uz sasluženje sveštenika rogatičke crkve „Svete Trojice“ Novice Ćebića i Zorana Jerinića.

Kraću besjedu o Vidovdanu i stradalim junacima od kosovskog boja do posljednjeg Odbrambeno-oslobodilačkog rata održao je prota Milorad Novaković, nakon čega je uzeta prekadnja i čašica pića posvećena krsnoj slavi Vojska Republike Srpske, Vidovdanu.