Vidovdanski dani počeće otkrivanjem spomenika braći Sokolović

21.06.2018.

Emir Kusturica

ANDRIĆGRAD – Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica najavio je da će ovogodišnji Vidovdanski dani u Andrićgradu početi otkrivanjem obilježja braći Sokolović – Mehmed paši i Svetom Makariju, obnovitelju Pećke patrijaršije.

Prema njegovim riječima, ideja tog spomenika je da pokaže nešto sasvim suprotno od onog što su kao negativne činjenice iz istorije srpskog naroda i Bošnjaka često zloupotrebljavale velike sile „huškajući nas na ratove“.

„Željeli smo da braću Sokoloviće istaknemo kao pozitivne primjere. Od 28. juna, te dvije ljudeskare, u prijateljskom zagrljaju, Mehmed paša i Sveti Makarije stajaće na ulazu u Andrićgrad“, rekao je idejni tvorac Andrićgrada za „Večernje novosti“.

On je podsjetio da obnovu Pećke patrijaršije Sveti Makarije ne bi mogao da počne da nije imao pomoć Mehmed-paše Sokolovića sa kojim je bio u krvnom srodstvu.

Kusturica je precizirao da će ovogodišnji Vidovdanski dani biti u znaku završetka Prvog svjetskog rata, tako da će već 29. juna u Odjeljenju za istoriju Andrićevog institutu u Andrićgradu biti održan seminar posvećen toj temi, a u čijem radu će učestvovati stručnjaci iz SAD, Engleske i Rusije.

Prema pisanju „Novosti“, spomenik braći Sokolović otkriće predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a na Vivovdansku besjedu govoriće akademik Matija Bećković.

Spomenik braći Sokolović, koji će se naći uz obilježja Ivi Andriću i Petru Petroviću Njegošu, djelo je vajara Zorana Kuzmanovića, koji je i autor skulpture Gavrilu Principu koja je postavljena u Beogradu.