Zabilježeno u prolazu – Rodilo u gazdinstvu Kušić

10.06.2018.

ROGATICA – Poljoprivredno gazdinstvo porodice Kušić u Rogatici koga sačinjavaju otac Rajko, penzionisani policajac, njegova supruga Novka i sin Igor sa suprugom Dankom, sinom Aleksandrom (12) i kćerkom Nastasijom (8) za vrlo kratko vrijeme postalo je primjer kako se od zapuštene ledine zarasle u korov i draču može stvoriti imanje za uzor.

Sve je počelo prije nepune tri godine, priča Rajko koji je sa porodicom izbjegao iz Sarajeva 1996. i došao u opštinu iz koje je pošao, jer je rođen u selu Jarovići na području Mjesne zajednice Stjenice. Kupili smo 30-tek dunuma zemlje u Zaganovićima, nepunih tri kilometra od Rogatice. Tom komadu zemlje sve je falilo, a najviše ljudska ruka i volja za radom. Put do tog imanja bio je nikakav, nije bilo vode i struje. Mi smo sve to najvećim dijelom obezbijedilii i uz ne mala finansijska ulaganja i maksimalan trud stvorili kutak koji smo godinama željeli.

Na nagovor prijatelja i stručnjaka Kušići su pošli od uzgoja malina. Na pet dunuma zemlje 2016. posadili su 7000 sadnica sorte „Vilamet“. Dobra priprema zemljišta, kvalitetne sadnice i intenzivan rad u malinjaku koga je pratilo dovođenje vode za navodnjavanje kap po kap i u prvoj berbi, već slijedeće, 2017. godine, koja nije bila naklonjena malinarima, Kušići su ubrali oko 3,5 tona malina.

Ove, druge, godine od kako je malinjak Kušića na rodu, oni već trljaju ruke. Kako reče „irget“ u malinjaku Igor, inače komandir Policijske stanice u Rogatici i predsjednik Opštinskog udruženja malinara „Rogatička malina“, očekuju rod od 1,5 tona po dunumu, odnosno preko 7 tona ukupno.

Berba je već počela i prve ubrate količine nagovještavaju očekivanja Kušića.

To istovremeno znači i početak vraćanja više desetina hiljada maraka koliko je ova porodica uložila u imanje na Zaganovićima, ali i stvaranje podloge za širenje malinjaka. Plan je da se već na jesen ove godine zasadi novih pet dunuma malinama uz ostavljanje prostora i za druge povrtlarske kulture. Po tradiciji u Rogatici, na prvom mjestu je krompir i pasulj koji i ove godine dobro „nose“.

Istovremeno, sa proširenjem malinjaka, Kušići planiraju i izgradnju mini hladnjače za prijem i skladištenje malina prije nego što pođu na tržište.

Da bi postigla intenzivnu proizvodnju u malinjaku ova porodica je uz pripremu zemljišta, za što je već obezbijeđena potrebna mehanizacija i druga oprema, morala obezbijediti sistem za navodnjavanje, uraditi betonski bazen kapaciteta 50 kubnih metara a vodu su dovodili iz Rakitnice putem improvizovanog vodovoda dužine preko 600 metara.

To je bio razlog, kazuje Igor Kušić, da se odlučimo i uradimo novo spremište za vodu kapaciteta 1000 kubnih metara sa kojim, nadamo se, da ćemo imati vodu i u najsušnijem periodu godine.

Uradili su Kušići i 400 metara novog puta. Pri tome su, kako rekoše, imali pomoć Opštine i ŠG „Sjemeć“.

Ali, to nije i sve. Po preporuci starijih uzgaivača malina Kušići su na svoje imanje donijeli i pčele.

Trenutno je naš pčelinjak skromen – tri jaka društva u isto toliko sanduka sa tendencijom povećanja i broja društava i košnica, priča Igor i dodaje:

Ovo tim prije što dolazak pčela na imanje ima višestruku korist. Pčele su veliki oprašivač malina, a maline kao medonosne biljke nepresušan izvor meda, pa od te simbioze imaju korist i biljke i pčele, a boga mi i mi kroz povećanu proizvodnju meda.

Pokazalo se to ovih dana kada su Kušići vadili prvi ovogodišnji med. Samo iz jednog sanduka sa dva nastavka, poznati rogatički pčelar Siniša Stojančević, uz pomno praćenje vlasnika Igora, izvadio je preko 30 kilograma kvalitetnog meda ostavivši pri tome i pčelama da mogu normalno raditi i u slučaju da se nešto poremeti u njihovom kruženju.