O peziji i muzici Bore Đorđevića

RTRS - 08. јула 2018. 058.ba

ANDRIĆGRAD – U Andrićgradu novinari, umjetnici, univerzitetski profesori bavili su se rimama, jezikom, muzikom, filmskim i pozorišnim stvaralaštvom Bore Đorđevića – Bore Čorbe.

U jednom saglasni – svestrana ličnost koja je i zaslužila da bude laureat „Velike nagrade Ivo Andrić“.

Bora Đorđević, srpski rok muzičar i pjesnik. U neiscrpnom stvaralačkom zanosu spojio je melodiju i riječ, politiku i poetiku.

Upisan je u antologiju sprskog pjesništva i muzičkog stvaralaštva.

– Ponosan sam što sam ušao u lektiru sa nekim dječijim pjesmicama ali i to što sam u udžbenicima muzičkog za srednje škole gdje se pominje i Riblja čorba kaže Bora.

U četrdeset petogodišnjem radu utisnuo je trajan pečat i kao najviše nagrađivan muzičar i pjesnik koji je pisao i komponovao – čulo se na skupu u Andrićgradu.

Malo je onih koji ne znaju nijedan stih Bore Čorbe na čemu se i temelji značaj njegove poezije koju je iz aristokratskog poimanja spustio do naroda na ulicu – smatra profesor Miloš Kovačević, rukovodilac Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta.

– Bora Čorba se ne libi da upotrijebi riječi koje su proskribovane u književnom jeziku, drugačije rečeno tabuizirane riječi koje ne bi bile prepoznate jer narod voli da prepozna sebe, dodaje Kovačević.

Bora Đorđević dobitnik je „Velike Andrićeve ngarade“ Andrićevog instituta.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: