Počeo Ilindanski sabor „Borike 2018“ [FOTO]

29.07.2018.

„BAMBIJEVCI“ VIJESNICI TRODNEVNOH SLAVLJA

ROGATICA – Počeo je Ilindanski sabor „Borike 2018“ . Nezvanično, otvorila su ga danas djeca i zaposleni u Dječijem vrtiću „Bambi“ iz Rogatice tradicionalnim „Dječijim igrama bez granica“ u prisustvu velikog broja mama, tata i druge rodbine najmlađih, ali i dosta drugih radoznalaca iz Borika i okolnih sela i Rogatice.

Ono što se tokom dana vidjelo u porti crkve Svetih apostola Petra i Pavla, opravdalo je naziv ove manifestacije. Preko 60 dječaka i djevojčica trčalo je u krosu za školarce koji još koriste usluge Dječijeg vrtića, predškolce i najmlađe, igrala se mokra spužva, lisičiji rep, trčalo u vrećama, navlačio konopac i druge dječije igre koje su izazvale veliko interesovanje, gromoglasno navijanje za boju „svoga takmičara“ i smijeh do suza bili su stvarno bez granica.

Proglašavani su i pobjednici. U krosu dječaka školaraca pobijedio je Vukašin Frganja, a kod djevojčica Milica Simsija, kod dječaka predškolaca najbolji je bio Andrej Zoranović, a kod djevojčica Marija Batinić i kod najmlađih Dušan Jevtić i Đurđina Frganja.

U trčanju u džakovima pored mališana iz „Bambija“ trčali su i njihove tate. Pošto ih je bilo dosta, trčalo se u dvije grupe. Pobjednik u prvoj bio je Saša Čobović a druge Mladen Simsija. Da bi se znao najbolji, za njih dvojicu upriličena je posebna trka i u njoj je pobijedio Mladin Simsija.

Mokru spužvu i lisičiji rep, uz mališane „Bambija“ igrale su i mame. I to je bio pravi spektakl i otvoreni poziv da se na Igre dođe i dogodine i u još znatno većem broju.

Prilika je da kažemo da se Ilindanski sabor na Borikama nastavlja u srijedu, 1. avgusta, bogosluženjem u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u 18 časova. Već u 19 časova istog dana otvoriće se Ilindansko posijelo na kome će uzeti učešće folkloristi, pjevači izvornih pjesama, zdravičar, guslari i kao šlag na tortu etno grupa KATERA iz Istočnog Sarajeva. Tu je i nastup estradnog umjetnika Radmila Zekića uz pratnju Zoki benda.

Zanimljiv program biće i na sam dan Svetog Ilije, koji će ako Bog da, sa svojim ognjenim konjima i ognjenim kočijama otjerati oblake iznad Borika i ovog dijela Republike Srpske kako bi poljoprivrednici obavili žetvu strnih žita i koševinu trave koji su u velikom zakašnjenju.