Renovira se cijeli spomen-kompleks u Dolini heroja

21.07.2018.

FOČA – Prestankom padavina i stabilizacijom vremenskih prilika, na Tjentištu su intenzivirani radovi na sanaciji klizišta koje se aktiviralo početkom februara, kada se odronilo brdo na kome se nalazi kosturnica i spomenik Bitke na Sutjesci.

Uz vraćanje terena u pređašnje stanje, radi se i novi drenažni sistem, renovira se i plato ispred spomenika, a restauriraju se i freske u spomen kući.

Buka mašina posjetiocima ne smeta. I oni su srećni što će Dolina heroja ponovo zasijati.

Grupa turista iz Maribora prvi put je došla u Dolinu heroja.

“Dobro je što se ovo uređuje, da bi bilo što lljepše i bolje i da bi bilo više za turizam. Uz ove radove, možda bi trebalo izgraditi i koji motel da može čovjek ostati malo duže ovdje da vidi Zelengoru i druge planine”, kaže Anton Pepelnik iz Maribora.

Italijan Alberto kaže da je na Tjentište došao zbog prelijepih planina i pejzaža.

“Takođe, zanimljivi su mi slovenska kultura i spomenici. Ovo je jedan veoma lijep i zanimljiv istorijski spomenik, koji vrijedi posjetiti”, kaže Aleberto.

Barbara iz Poljske kaže da ju je ovo mjesto privuklo, prije svega, svojom istorijom. “Ovaj spomenik simbolizuje stradanje slično onome kroz kakvo je prošao i poljski narod”, ističe Barbara.

Prvi korak u sanaciji klizišta je uklanjanje odronjene zemlje. Nakon toga, uslijediće postavljanje drenažnog sistema, a potom će terenu biti vraćen nekadašnji izgled.

Izvođač radova Ilidžaputevi uvedeni su u posao 20. juna, ali je kiša znatno usporila dinamiku radova.

„Imali smo 21 kišni dan, pa nismo mogli ući u zonu klizišta. Zbog vremenskih prilika, nećemo ispoštovati rok od 70 dana, ali smatram da je najvažnije uraditi sanaciju kvalitetno i dobro”, kaže šef radilišta Milan Vukmirica iz Ilidžaputeva.

Mašine trenutno uklanjanju odronjenu zemlju, nakon čega će se raditi detaljna drenaža terena.

Direktor Nacionalnog parka “Sutjeska” Dejan Pavlović napominje da se uporedo sa sanacijom klizišta radi i rekonstrukcija platoa ispred spomenika i spomen-kosturnice.

“Kompletan mermer ispod spomenika i stepenište- sve će u potpunosti biti zamijenjeno. Cijena radova je nešto manje od dva miliona maraka. Vlada Republike Srpske je obezbijedila jedan million, a preostala sredstva obezbijediće vlade Crne Gore i Srbije”, rekao je Pavlović.

Uz sanaciju klizišta i rekonstrukciju platoa ispred Spomenika Bitke na Sutjesci, počela je i restauracija fresaka u spomen kući.

Ljepotu jednog od najvažnijih spomenika iz Narodno-oslobodilačke borbe ovog ljeta imaju priliku da upoznaju i stanovnici Njujorka na velikoj izložbi jugoslovenske arhitekture u njujorškom Muzeju savremenih umjetnosti.