Ruski pisac Jurij Poljakov otvorio treći Sajam knjiga u Andrićgradu

02.07.2018.

ANDRIĆGRAD – Ruski pisac Jurij Poljakov otvorio je danas u Andrićgradu treći Sajam knjiga, na kojem će se predstaviti brojni izdavači iz Srbije, Republike Srpske i svijeta.

“Velika mi je čast što otvaram ovaj sajam, posebno što su moje knjige prevedene na srpski jezik. Osim toga, bio sam na stotinjak sajmova knjiga u svijetu, ali na ovako jednistvenoj manifestaciji, sam prvi put”, rekao je Poljakov, koji je i član Savjeta za kulturu Ruske Federacije.

On ističe da mu je zadovoljstvo što čuveni režiser Emir Kusturica propagira knjigu i naglašava da to nije neobično budući da u osnovi filma leži – književnost.

Poljakov kaže da očekuje da će Sajam ljude podstaći da više čitaju knjige.

Rukovodilac Odjeljenja za književnost pri Andrićevom institutu Aleksandra Vraneš rekla je da je Sajam knjiga izuzetan događaj, budući da je organizovan na jednom izuzetno bogatom duhovnom mjestu, kojim se ispisuje nova tradicija srpskog naroda.

Ona je istakla da Sajam knjiga u Andrićgradu posjećuju brojni izdavači iz Srbije, Republike Srpske i cijelog svijeta.

“Nama je veliko zadovoljstvo što ćemo tokom ovog velikog Sajma knjiga u gradu koji nas uvek pleni svojom plemenitošću i duhovnim bogatstvom, zahvaljujući direktoru Andrićevog instituta Emiru Kusturici, moći da pozdravimo veliki broj pisaca i izdavača. Svi zajedno se borimo protiv krize čitanja, koju nikada nismo osećali na Sajmu knjiga u Andrićgradu”, kaže ona.

Urednik Sajma knjiga Želidrag Nikčević rekao je da je velika čast i zadovoljstvo osmišljavati program manifestacije, ali i da to nije lako u ambijentu kakav je Andrićgrad.

“Moramo pozvati najbolje srpske pisce, naučnike i goste koji će činiti čast Andrićgradu”, istakao je Nikčević.

Predstavnik Andrićgrada Milan Ružić rekao je da otvarati Sajam knjiga znači zatvarati rupe na brodu kojim plovimo brzim i dubokim vodama banalnosti i nekulture.

“Sa ovim sajmom, Andrićgrad je dobio dubinu i još veći značaj. Ivo Andrić je dobio na poklon nešto čemu bi se silno obradovao za života”, istakao je Ružić.