U susret Ilindanu na Borikama – Tri dana sabora uz brojne manifestacije

06.07.2018.

ROGATICA – Postala je tradicija da Ilindan na Borikama zajednički, pod nazivom „Ilindanski sabor“, organizuju Crkvena opštine i Mjesna zajednica Borike i Opština Rogatica.

Tim povodom i ove godine formiran je za zajednički odbor Ilindanskog sabora sa načelnikom opštine Miloradom Jagodićem i predsjednikom Skupštine opštine Đokom Razdoljcem na čelu.

Koliko se pridaje značaj ovom duhovno-svetovnom događaju najbolje se vidi iz podatka da je trebalo održati pet sastanaka odbora pa da se dođe do orijentacionog programa njegovog obilježavanja. Posljednji, peti, održan je danas uz odluku da Sabor na Borikma traje tri dana.

Manifestacije će početi u nedjelju, 29. jula, Dječijim igrama bez granica u organizaciji Dječijeg vrtića „Bambi“ iz Rogatice uz učešće djece iz Vrtića i ostalih iz Rogatice i boričkog kraja.

Tog dana odigraće se i prve utakmice na tradicionalnom turniru u malom fudbalu, čije polufinale i finale će se odigrati na sam dan Svetog Ilije u popodnevnim časovima.

Ipak, gro manifestacija održaće se u srijedu 1. i na Ilindan 2. avgusta.

Uoči Ilindana održaće se bogosluženje u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u 18 časova.

U 19 sati istog dana je tradicionalno Ilindansko posijelo. Radi se o svojevrsnom kulturno-umjetničkom programu u kome će, kako se očekuje, učestvovati folkloristi KUD „Sretenje“, koje redi pri Crkvenoj opštini Rogatica, i „Stara Gora“, istoimenog Udruženja za očuvanje tradicije u Rogatici.

Nastupiće i izvorne muške i ženske pjevačke grupe, a u cilju racionalizacije raspoloživog vremena, jedan guslar i kao šlag na tortu, etno grupa „Katera“ iz Istočnog Sarajeva.

I ove godine gost Sabora biće estradni umjetnik Radmilo Zekić uz pratnju Zoki i Ekstra benda.

Kruna programa biće ipak na sam dan Svetog Ilije. Počeće u 9 časova svetom liturgijom i litijom u i oko boričke crkve koja ove godine bilježi 108 godinu od osvećenja.

Nakon toga obaviće se polaganje cvijeća i prislužiti svijeće zadušnice na spomeniku koji čuva sjećanja na 81 poginulih boraca i 10 civilnih žrtava posljednjeg Odbrambeno-oslobodilačkog rata boričkog kraja.

Udruženja žena „Borike“, „Snop“ iz Gučeva i „Rogatica“ iz Rogatice u saradnji sa ženama iz susjednih opština pripremaju veliku izložbu narodnih rukotvorina i kao posebna atrakcija biće izbor najljepšeg slavskog kolača.

Turistička organizacija opštine imaće svoj štand na kome će biti prezentirani turistički potencijali rogatičkog kraja.

Ljubitelji sporta imaće priliku da na djelu vide najuspješnije takmičare u drevnim sportovima. Tu su pješačke i konjske trke, skok u dalj i vis i bacanje kamena s ramena.

Uz sve ovo ostalo je i vremena za tradicionalno narodno veselja uz Radmila Zekovića i njegovu muzičku pratnju. Zaigraće i narodno kolo, bez koga se Ilindan i Borike ne mogu zamisliti.

Za porodice poginulih boraca, dobrovoljce Odbrambeno-oslobodilačkog rata i goste Sabora na Ilindan biće priređen prigodan doručak za što su obavezu preuzele žene iz Udruženja „Borike“.