U susret Ilindanu na Borikama – Tri dana saborovanja

22.07.2018.

ROGATICA – Sve je dogovoreno i stavljeno na papir. Program Ilindanskog sabora na Borikama dobio je konačnu verziju koju je verifikovao Organizacioni odbor na šestoj sjednici održanoj prošlog petka.

Sabor će trajati tri dana i Borike ga dočekuju spremne u svakom pogledu. Za djecu manifestacije će početi u nedjelju 29. jula. Tog dana biće održana već tradicionalne „Dječije igre bez granica“. Biće tu svega i svačega i djeca će uživati u igrama i zabavi koja se dugo pamti. Tog dana počeće i turnir u malom fudbalu i utakmice do polufinala i finala.

Saborske manifestacije nastaviće se u srijedu, 1. avgusta u 18 časova večernjim bogosluženjem u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla na kojoj će časni oci dati blagoslov predstojećem Ilindanskom posijelu sa bogatim i raznovrsnom kulturno-umjetničkim programom u kome će biti folklora, izvornog pjevanja, pjevanja uz gusle i kao šlag na tortu biće polučasovni nastup etno-grupe KATERA iz Istočnog Sarajeva.

Pretprazničko veče uveličaće i poznati estradni umjetnik, Boričanima dragi, Radmilo Zekić uz pratnju Zoki benda.

Ko preživi tu noć pjesme i veselja ima priliku da na sam dan Svetog Ilije u 9 časova „spere grijehe“ na Svetoj liturgiji i litiji u i oko hrama svetih apostola Petra i Pavla. Poslije toga obaviće se prisluživanje svijeća zadušnica i polaganje cvijeća na Spomen-obilježje poginulim borcima i civilnim žrtvama posljednjeg Odbrambeno-oslobodilačkog rata i doručak za članove njihovih porodica i ostale učesnike programa.

Nešto prije 12 časova u porti boričke crkve biće otvorena izložba narodnih rukotvorina i turističkih potencijala opštine, a posebnu pažnju sigurno će izazvati izložba i izbor najljepšeg slavskog kolača. Domaćin ove manifestacije biće udruženja žena „Borike“, „Rogatica“ i „Snop“ iz Gučeva sa radnicima Opštinske turističke organizacije.

Već nakon 13 časova počeće bogat sportski program u kome će se za naziv najboljih i prigodne novčane nagrade bacati kamen s ramena, trčati pješke i sa konjima bosansko-brdske i arapske pasmine, skakati u dalj i u vis i igrati mali fudbal.

Ostalo je vremena i za narodno veselje kroz igru i pjesmu kome će do kasnih noćnih časova ritam davati Radmilo Zekić i Dragoslava Veljović uz pratnju Ekstra i Zoki bend.