Vodiće kod Kozića – Sjećanje na stradanje porodice Obradović

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 08. јула 2018. 058.ba

ROGATICA – Na lokalitetu Vodice na domak sela Trnovo, Šljedovići i Starčići u Mjesnoj zajednice Kozići kod Rogatice, danas je u organizaciji Opšinske Boračke organizacije kod prigodnog spomen-obilježja koje je podignuto i osvećeno 7. jula 2013. godine prisluživanjem svijeća zadušnica, parastosom i polaganjem cvijeća i vijenca još jednom je vraćano sjećanje na noć između 4. i 5. jula 1992. godine i stradanje porodice Obradović iz sela Trnovo.

Te kobne noći, reče predsjednik Opštinske boračke organizacije u Rogatici Milenko Rajak, u improvizovanom skloništu u obližnjoj šumi nakon što su izbjegli iz svoje kuće i već opljačkanog i zapaljenog srpskog dijela sela Trnovo, muslimanski ekstremisti iz Trnova i okolinih sela, mučki, najvjerovatnije na lažnu komšijsku riječ, na jednu krv ubili su Milomira-Miću Obradovića (43), njegovu suprugu Zorku (37), kćerku Danijelu (19) i jedinca sina Darka (16). Tada je ubijen i zet Obradovića Goran Perović (27), njihov kum Miodrag Motika (39) i bliži rođak Dragan Kusmuk (33).

Masakr porodice Obraović preživjela je jedino najstarija, udata, kćerka Dobrila (Perović) koja je tih dana bila u izbjeglištvu u Obrenovcu, gdje je 12. juna rodila drugo dijete, još jednu kćerku. Njen muž Goran tih dana bio je sa njom u izbjeglištvu, ali se vratio u Trnovo da punici i puncu „ište muštuluk“ da su dobili još jednu unuku.

Nije se moj Goran vratio samo zbog toga, već što nije sebi dozvolio da bude dezerter i izdajnik roda i naroda, kako mi je danima i noćima govorio dok sam ga odvraćala da ne ide u tu prokletu Bosnu, kazuje Dobrila, koja sa kćerkama Milijanom i Mirjanom, koje nisu upamtile oca, dedu, baku, tetku i ujaka, žive u Rogatici i vrlo često odu na groblje u Lužnici, posjete njihovu vječnu kuću, prisluže svijeće zadušnice i zaliju suzama.

Ono što je novo u svemu ovom jeste činjenica da je kod nadležnih organa pred kraj prošle godine skinuta prašina sa davno zadokumentovanog predmeta o izvršiocima ovog zločina i da bi trebalo da makar i poslije 26 godina počne procesuiranje njegovih izvršilaca koji se još uvijek mirno šetaju okolinim selima, Rogaticom, Goraždom pa i Sarajevom, reče predsjedndik Boračke organnizacije u Rogatici Milenko Rajak.

Parastos stradalim u Vodicama služio je protojerej stavrofor Novica Ćebić, a vijenac u ime Opštine Rogatica položili su potpredsjednik i sekretar SO-e Ninoslav-Nino Prelić i Ljubiša Tomić, dok su vijenac Mjesne Boračke organizacije Kozići položili Dragiša Bjelaković, Zoran Kusmuk i Slaviša Motika.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: