Fočanski policajci spasili dječake koje je zarobila nabujala Drina

29.08.2018.

​FOČA – Dvojicu dječaka, koji su pecajući ribu ispod mosta na rijeci Drini nakon naglog porasta nivoa vode ostali zarobljeni na betonskom postolju jednog od stubova mosta, spasili su Nemanja Trivun i Đorđe Elek, pripadnici Jedinice za podršku Policijske uprave Foča.

Drama se odvijala u ponedjeljak, kada je dvanaestogodišnjaka i trinaestogodišnjaka odjednom opkolila voda puštena iz Hidroelektrane Mratinje na rijeci Pivi u Crnoj Gori.

Za svega nekoliko minuta vodostaj Drine porastao je za gotovo metar, pa su mali ribolovci počeli da galame i paniče, a roditelji su pokušavali da ih umire.

Tada na scenu izranjaju hrabrost i požrtvovanost dvojice policajaca, koji su brzo pronašli gumeni čamac i uspješno okončali poprilično tešku akciju.

“Od komšije smo pozajmili čamac i doveslali do stuba. Stavili smo preplašene dječake u čamac i prebacili ih na obalu, gdje su ih sačekali roditelji. Zaista je bilo opasno. Obradovali smo se kada je sve prošlo”, prepričava spasilačku misiju Trivun, policajac koji je poznat i kao humanista, ali i instruktor krav mage.

On i Elek imaju i dugogodišnje iskustvo u upravljanju čamcem na brzim rijekama, jer se rekreativno bave raftingom.

“Zbog toga znamo kako treba da se priđe mjestu gdje je sudar matica i gdje su jake struje”, prisjeća se Elek.

Obojica policajaca ovaj podvig tumače kao svoju redovnu aktivnost, ono što samo po sebi donosi zanimanje za koje su se opredijelili. Ovim podvigom se ne hvale.

Skromno kažu da su ovakvi postupci njihova dužnost i da su se za to i školovali. Uvijek su tu, poručuju, za sve kojima je pomoć potrebna.