“Manastirske priče” promovisane i u Čajniču

23.08.2018.

ČAJNIČE – U parohijskom domu u porti hrama Uspenija Presvete Bogorodice u Čajniču sinoć je promovisana knjiga Radoje Tasića `Manastirske priče`.

Pisac romana `Krvavi zavjet` Dijana Stjepanović iz Rogatice je u prigodnoj besjedi rekla da Radoje Tasić u knjizi priča o srpskoj tradiciji, kulturi i svom poimanju života, posebno duhovnog i svojevrsni su podsjetnici da nešto što je prošlo ne treba da prestane da živi u nama.

`Sve njegove priče su kratke, ali sadrže fabulu, dramu i likove koji bi itekako mogli da posluže kao osnova za pisanje romana. Njegovu knjigu poredim sa dijelom opusa Ljiljane Habjanović Đurović koja kratke priče iz srednjeg vijeka koristi kao temeljac za pisanje svojih romana. I Tasić znalački luta istorijom, predanjim i legendom uz dodavanje svog doživljaja iz porta manastirskih, crkava a posebno crkava brvnara kojima je, kako kaže, i sam opsjednut` , dodala je Stjepanovićeva.

Profesor književnosti i srpskog jezika i pisac prvenca `Post moderno pismo u djelima Milisava Savića` Marija Karadžić iz Čajniča istakla je da je liturgijski prostor osnova i suština Tasićeve proze , kao i njene duhovnosti kao i poruke o stremljenju čovjeka ka transcedentnim vasionama spasenja.

Ona je navela da se ova knjiga može u cjelosti shvatiti kao obrazac ljudske težnje ka uzvišenom, Božijem, onom što okrepljuje dušu i bogati duh čovjeka.

`Dok čitamo ovu knjigu imamo osjećaj da smo na nekom putovanju koje nam ispunjava dušu i bogati um. Pisac je saopštava na različite načine, inspirisan mnogim pričama i podstaknut ličnim iskustvom. Kako god, on uspijeva da mnoga sveta mjesta stavi u jedan opus i predstavi ono u njima proživljeno i doživljeno na poklonjenjima istim`, ocijenila je Karadžićeva.

` Tragajući za poretkom stvari, harmonijom življenja, kao i samom promišljanju o istom, pisac literarnim ilustracijama, kratkim i jasnim rečenicama navodi čitaoce da zamisle slike onoga što u pravoslavlju postoji, što je nekad bilo vodeći ga u neka ljepša i bolja vremena, još čvršće vjere`, rekla je profesor srpskog jezika Jovana Lazović iz Rudog.

Ona je istakla da čitalac čita istinite priče o vjeri i nevjeri, znacima Božije sveprisutnosti na zemlji, o čudima koja se oko nas zbivaju, o tome kako se vjerni raduju a slabovjerni učvršćuju vjeru da bi nevjerujuće vratili na put Božiji.

Radoje Tasić je rekao da je reportaže pisao odmah nakon vraćanja sa pohoda manastirima još pod utiskom slika lica kaluđerskih, neuništivih fresaka i neprocjenjivih relikvija.

`Pisao sam pod utiskom onog blaženog mira u hramovima i na licima monaškim. Ako bih sutradan pokušao nešto da prepravim, bio bi to promašaj jer prvi utisak se ne može prepraviti ni popraviti`, ispričao je Tasić.

On je objasnio da su sve priče koje se nalaze u knjizi oživljene na televizijskim ekranima u autorskoj emisiji njega i Novaka Knežića `Zapisi pored puta` na BN televiziji.

Posebno se osvrnuo na crkve brvnare od kojih je mnoge pohodio u Srbiji i Reublici Srpskoj i nebesku energiju koja iz njih zrači. Najavio je i drugo dopunjeno izdanje `Manastirskih priča`.

Novinar Marina Gladanac iz Rogatice je nadahnuto govorila dio priče o manastiru Ljubostinji i znalački usmjeravala učesnike na ovoj neobičnoj književnoj večeri.

Uvodnu riječ na književnoj večeri dao je sveštenik Dragiša Simić koji je izrazio zadovoljstvo što se promocija knjige održava u porti velike srpske svetinje Bogorodice Čajničke koja pod svoje skute poziva i priziva vjernike i pomaže im u svim nevoljama.

Predstavljanje Tasićeve knjige održano je u okviru Gospojinskih svečanosti u Čajniču.