Pjesnici stihovima čestitali krsnu slavu

18.08.2018.

Preobraženjske svečanosti u Rogatici

ROGATICA – Zbog kolebljivog vremena književno veče kao jedna od brojnih manifestacija posvećenih krsnoj slavi opštine Rogatica Preobražeju Gospodnjem, umjesto na igralištu malih sportova, održano je sinoć u sali bioskopa. Što se tiče samog imena manifestacije približnije bi bilo da se zove pjesničko veče, jer su njegovi učesnici bili pjesnici. To govore i njihova imena. Predvodio ih je bard pjesništva i višegodišnji poznanik Rogatičana, Ljubivoje Hršumović. Tu je i takođe poznanica ljubitelja lijepog stiha u Rogatici, Mirjana Bulatović i Milosav Tešić, pjesnik i akademik koji je u Rogatici prvi put.

Opštini i sugrađanima uz krsnu slavu svoje stare i nove stihove poklonili su i lokalni pjesnici Milenko Jevđević-Jevđa koji iako živi, radi i piše pjesme u Banja Luci, svoju Rogaticu i rodni kraj ne zaboravlja i često navrati. Tu je i Milun-Mišo Lubarda i doajen među piscima i pjesnicima Božidar-Božo Stanar, koji iako rođen u Čajniču Rogaticu je prihvatio kao svoj grad iz koga je, kako tvrdi, više puta odlazio i uvijek se ponovo vraćao. Posljenje vraćanje je i definitivno do 101, koliko je sebi odredio da će živjeti.

Sve u svemu, bilo je to veče za sladokusce pjesništva. Ništa novo ne može se kazati o starim i novim pjesmama Ršuma. Oduševila je i Mirjana Bulatović, a prvo gostovanje u Rogatici Milosav Tešić, zanimljivo je, počeo je pjesmama o Goraždu i Čajniču iz njegove zbirke objavljene 1980. godine.

Pažnju prisutnih i sali bioskopa izazvala je i njegova pjesma Evelin koja je posvećena škotskoj humanitarki Evelin Haverfild iz Prvog svjetskog rata koja je kao dobrovoljna medicinska sestra brinula o srprskim ranjenicima, a kada su utihnuli topovi u Bajinoj Bašti osnovala je dom za ratnu siročad zbog čega su je nazvali sirotinjska majka. Umrla je 1920. Sahranjena je u porti crkve Svetog proroka Ilije u Bajinoj Bašti, a njeno ime nose danas Dom zdravlja i neke druge javne ustanove u ovom podrinjskom mjestu.

„Lokalni“ pjesnici Jevđa, Lubarda i Stanar svoje stihove najvećim dijelom posvetili su Rogatici i njenim stanovnicima.

Ono što je još vrijedno pomena je pokrenuta inicijativa da nadležni u opštini Ljubiovoja Ršumovića, koji je stalni gost pjesničkih i književnih susreta u Rogatici, proglase počasnim građaninom opštine.

Manifestacije posvećene krsnoj slavi opštine Rogatica nastavljaju se danas turnirom fudbalskih i košarkaških nada. Održaće se i još neka sportska takmičenja i prijem porodica poginulih boraca uz polaganje vijenaca, prisluživanje svijeća zadušnica i parastos poginulim borcima u Spomen-kapeli pred zgradom Opštinske uprave, koja čuva uspomene na 284 poginula borca u posljednjem Odbrambeno-oslobodilačkom ratu. Upriličen je i ručak za članove porodica poginulih boraca u motelu „Park“.

Ljubitelji moto-krosa imaće priliku da na stazi „Ptičijak“, na treningu, pogledaju učesnike sutrašnje trke koja se boduje za prvenstvo Republike Srpske i BiH.

Fanovi Tropiko benda svoje miljenike moći će da pogledaju i poslušaju od 22 sata na igralištu malih sportova.