Počela berba šljiva u Rogatici – U sušnicu umjesto kaca za rakiju

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 31. avgusta 2018. 058.ba

ROGATICA – Šljive, kojih na području opštine Rogatica prema zvaničnim podacima ima preko 75.000 stabala i čiji broj se iz godine u godinu povećava, ove godine rodile su kao rijetko kada. Pošto se radi o izrazito brdsko-planinskom području, većina sorata tek je prispjela za branje.

Pošto nema organizovanog otkupa šljiva i drugog voća, mjereći prema trenutnom stanju, završiće u kacama za rakiju, jer „vatrene mašine“ već uveliko rade. Nešto roda, koji zbog manjka sunca nije očekivanog kvaliteta, domaćice će iskoristiti za pravljenje džemova, pekmeza, sokova i drugih voćnih prerađevina, ali je sve to malo u odnosu na količinu roda koga su donijele šljive i ostalo voće.

Radi toga, Opštinsko Udruženje voćara preporučuje da se dio šljiva i ostalog voća osuši. Za to nude sušnicu koji su dobili zahvaljujući udruženim sredstvima IFAD-a i opštine Rogatica u omjeru 80 prema 20 posto od nabavne cijene koja je bila 17.500 maraka.

Sušnica je instalisana u jednoj prostoriji bivše Škole učenika u privredi. Njen kapacitet je 500 kilograma tokom 24 sata rada. Prioritet pri korišćenju sušnice imaju članovi Udruženja voćara, a ove, početne godine, mogu je, i svi besplatno, koristiti i drugi voćari, reče predsjednik voćara Slobodan Obrenović.

Sušara već uveliko radi. Dragan Jovanović, bivši Olovljanin, je njen rukovalac. Loži vatru, brine se o temperaturi i obavlja ostale prateće poslove, reče da je već proturio devet „tura“ i osušio 4,5 tona šljiva za koje su njihovi vlasnici rekli da su zadovoljni kvalitetom osušenih šljiva. Otuda, on očekuje nove voćare i nove količine šljiva. Vrata sušnice su otvorena i ne samo za sušenje šljiva, nego i ostalog voća.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: