Rogatica proslavila krsnu slavu Preobraženje Gospodnje [FOTO]

19.08.2018.

SLAVLJE U ZNAKU KRETANJA NAPRIJED

ROGATICA – Sedmodnevnim različitim kulturnim, zabavnim, sportskim i drugim manifestacijama pod nazivom „Preobraženjski dani 2018“ Rogatica je proslavila krsnu slavu opštine Preobraženje Gospodnje.

Centralni dio slavlja ipak bio je u subotu kada je načelnik opštine Milorad Jagodić organizovao prijem za porodice 284 poginula borca u posljdnjem Odbrambeno-oslobodilačkom ratu sa područja ove i nekih opština čije su porodice bježeći iz Goražda i Sarajeva utočšte našli u Rogatici. Položeni su vijenci, prislužene svijeće zadušnice i održan parastos poginulim.

Danas, na sam dan krsne slave, nakon liturgije u crkvi Svete Trojice, koju su služili sveštenici ovog hrama, i litije od hrama do zgrade Opštinske uprave pred Spomen-kapelom u centru grada načelnik opštine Milorad Jagodić, predsjednik i potpredsjednik SO-e Rogatica Đoko Razdoljac i Ninoslav Prelić, položili su vijenac, a zatim je u sali za sjednice SO-e u prisustvu brojnih gostiju među kojima su bili i Staša Košarac, šef kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, gradonačelnik Srpskog Sarajeva Nenad Vuković i brojni drugi, obavljeno je lomljenje slavskog kolača. Taj svečani čin obavio je starješina crkve u Rogatici proto jerej Predrag Masal i načelnik opštine Milorad Jagodić.

Pozdravljajući goste i ostale zvanice na krsnoj slavi u motelu „Park“ gdje je organizovan slavski ručak, načelnik opštine Milorad Jagodić rekao je da uz mnoge teškoće u opštini, Rogatica polako ali sigurno uz pomoć Vlade i resornih ministarstava ide naprijed. Tu su i nove investicije u okviru kompleksa bivše industrije „Sjemeć“. „Mraz“ sa Pala zaposlio je novih 30 radnika u tekstilnoj industriji, na Borikama se mijenje stanje kupo-prodajom objekata bivšeg PD „Borike“, nastavlja se izgradnja bazena za kupanje, ulažu se sredstva u kompletiranje Sporsko-rekreacionog centra „9. januar“, a već u septembru trebalo bi da počnu radovi na izgradnju sporske hale, grad dobiva novi izgled sa novim fasadama itd.

Preobraženje u Rogatici proteklo je i u znaku sporta i narodnog veselja koje po tradiciji traje do kasno u noć.