“Tri kotlića” okrijepila turiste na Tjentištu – Planinarski pasulj najukusniji

13.08.2018.

FOČA – Omladinski pokret Foča organizovao je na Tjentištu, drugu godinu zaredom, manifestaciju “Tri kotlića”, kojom je na neobičan način obilježio sutrašnji Međunarodni dan mladih.

Više kulinarskih ekipa iz Foče i Istočnog Sarajeva takmičilo se u spremanju tri vrste jela- planinarskog pasulja sa suvim mesom, riblje čorbe i lovačkog i domaćeg gulaša, a posjetioci Nacionalnog parka “Sutjeska”, kao i prolaznici, mogli su besplatno da degustiraju ove specijalitete.

Goran Vujadin iz Planinarskog društva “Zelengora”, vođe ekipe koja je spremala planinarski pasulj, kaže da je ovo jelo specifično zbog toga što umjesto industrijskih začina stavljaju planinske trave.

“A poseban ukus daje mu i planinska voda, koja je izuzetnog kvaliteta”, kaže Vujadin.

Najviše ekipa pripremalo je gulaš.

Miloš Jakić iz ekipe Speleološkog društva “Ursus speleus”, koja je kuvala domaći gulaš, kaže da je druženja glavni cilj ove manifestacije.

“Nije nam cilj da se takmičimo, najvažnije je da se omladina druži”, kaže Jakić.

Ekipa Nacionalnog parka “Sutjeska” pripremala je srneći gulaš, dok su momci iz OF roud tima Foča, zajedno sa drugarima iz Istočnog Sarajeva, kuvali gulaš od više vrsta divljeg i domaćeg mesa.

Ekipa domaćina- Omladinskog pokreta Foča spremila je riblji paprikaš, a posjetioce je počastila i jagnjetinom ispod sača.

Predsjednik Omladinskog pokreta Mladen Mandić ističe da kroz promociju gastrokulture žele da promovišu ljepote Nacionalnog parka “Sutjeska” i opštine Foča.

“Ova manifestacija je nastala iz našeg htijenja da Međunarodni dan mladih obilježimo na nešto drugačiji način. Ciljna grupa su nam turisti, prolaznici, ali i naši sugrađani, kao i stanovnici okolnih opština”, kaže Mandić.

Brojni posjetioci okrijepili su se ukusnim jelima, a nagradu za najukusniji kotlić osvojio je pasulj Planinаrskog društva “Zelengora”, dok je za najveseliju ekipu proglašen Of roud tim Foča.