Foča dobila novi moderan željezni most na Drin

20.09.2018.

FOČA – Obnovljeni željezni most na Drini “9.maj”, koji je srušen tokom NATO bombardovanja 1995.godine danas je svečano pušten u saobraćaj, a most su otvorili predsjednik RS Milorad Dodik i načelnik opštine Foča, Radisav Mašić u prisustvu brojnih građana.

Rekonstrukciju mosta, kojom Foča rješava veliki saobraćajni, infrastrukturni i komunalni problem, zajedno su finansirale Vlada Republike Srpske i lokalna uprava. Milion i po maraka obezbijedila je Vlada, a isto toliko opština Foča iz kreditnih sredstava.

Predsjednik Srpske istakao je da je most simbol velike pobjede srpskog naroda.

-Ovo je simbol ne samo spajanja dvije obale, već simbol spajanja vremena, naše pobjede nad agresorima, zločincima NATO pakta koji nam nisu pomogli ni feninga da ovo obnovimo. Ovo je drugi most na Drini koji su oni srušili u Foči, a koji ovdje obnavljamo vlastitim sredstvima. Foča je dokaz jedne dobre saradnje sa republičkim vlastima koji je omogućio njenim građanima da uživaju u dobrobiti mnogih projekata koje ovdje realizujemo, nastavićemo dalje da radimo i ovaj most je potreban kao dokaz sigurnosti našeg života na ovim prostorima-rekao je Dodik.

Most je rušen dva puta, prvi put u Drugom svjetskom ratu. 1942.godine, pa 6.septembra 1995.godine u NATO bombardovanju. Nakon 23 godine izgrađen je novi most koji je zadržao originalni prvobitni izgled, kako to nalaže njegov status nacionalnog spomenika. Most je dobio naziv “9.maj”, koji Foča slavi kao Dan opštine, a cijeli svijet kao Dan pobjede nad fašizmom.

– Ovaj most je žila kucavica za naše građane i mi više nećemo imati nikakvih smetnji u saobraćajnoj komunikaciji, a ovim su obezbijeđeni i uslovi za brži razvoj grada-rekao je Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.

Novi željezni na Drini, sa dvije kolovozne traka i dva pješačka prelaza, dug je 187 metara, širok 10,5, a saobraćaj će se odvijati u dva smjera. Dvije godine građen je po svim standardima i uspješno je prošao sva ispitivanja što potvrđuje i Ministarstvo građevinarstva i ekologije RS koje je izdalo upotrebnu dozvolu.

-Građen je vrlo kvalitetno i po svim standardima i zaista građani Foče imaju čim da se ponose, jer je Vlada RS u ovom mandatu u Foču uložila kroz različite projekte oko 50 miliona maraka-rekla je Srebrenka Golić, resorni ministar.

Građani Foče zadovoljni što su konačno, poslije više od dvije decenije, dobili moderan most na ulazu u ovu lokalnu zajednicu koja će im umnogome olakšati komunikaciju prvenstveno sa fočanskom bolnicom, ali i drugim dijelovima grada.

Nakon svečanog otvaranja mosta, predsjednik Dodik je sa načelnikom opštine Foča Radisavom Mašićem i direktorkom vrtića “Čika Jova Zmaj” Slađanom Vladičić svečano položio kamen temeljac za novu zgradu dječijeg vrtića u naselju Donje Polje.

Ovaj kapitalni objekat, kapaciteta 200 mjesta, trebalo bi da bude izgrađen za osam mjeseci, a finasira ga lokalna uprava putem kredita u iznosu od 2,5 miliona.

-Foča će nakon šezdeset godina dobiti reprezentativan objekat koji zadovoljava sve standarde za smještaj djece predškolskog uzrasta-rekla je direktorica vrtića, Slađana Vladičić.

Za izgradnju novog vrtića, nasušne potrebe fočanskih mališana, pomoć od 100.000 KM stigla je ranije i od predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika.

Izgradnja hrama, Bogoslovskog fakulteta, studentskog doma, rekonstrukcija bolnice, gradskih ulica, fiskulturnih i drugih sala, novog mosta i vrtića, projekti su koji svjedoče da je Vlada RS u proteklih šest godina snažno prisutna u Foči.