Intervju sa Ljeposavom Stupić

26.09.2018.

ČAJNIČE – Ljeposava Stupić po profesiji profesor razredne nastave, je rođena u Bileći 1970. godine. U braku je, i ima dva sina. Radi kao vaspitačica u vrtiću “Bajka”, čiji je direktor bila 5 godina, u periodu od 2008 do 2013. Član je SNSD-a čiji je kandidat za poslanika.
Gaji veliku ljubav prema Čajniču i Srpskom rodu.

DKFV: Za početak recite nam kako ste uopšte postali kandidat za poslanika u NSRS?

LJEPOSAVA: Na predlog opštinskog odbora SNSD-a Čajniče. Oni su predložili i odlučili da ja budem kandidat za poslaničku funkciju u NSRS.

DKFV: Šta mislite koliko biste vi, da dođete na tu poziciju, mogli da doprinesete boljitku naše opštine?

LJEPOSAVA: Za boljitak naše opštine bih se zaista mnogo trudila. Uložila bih sav svoj trud, volju i energiju za razvoj naše opštine. To bih uradila npr. putem investicija, ali ne samo Čajniča već cijelog istočnog dijela Republike Srpske. Odlična je stvar što Čajniče ima resurse u vidu šume i vode. Cilj bi bio da se maksimalno iskoriste ti resursi i poboljša život naroda.

DKFV: Smatrate li da je bitno da se čuje glas Čajniča, Rudog, Foče i drugih okolnih opština, u Skupštini?

LJEPOSAVA: Izuzetno je bitno. Ako narod ne traži šta mu treba, ako se ne čuje njegov glas, onda neće dobiti što mu treba. Bez toga nema dobrih uslova za život.

DKFV: Imate li vi neke ideje, planove, cilje koje biste sproveli u djelo ako budete izabrani za poslanika?

LJEPOSAVA: Naravno da imam, ali ne bih još o tome pričala, mislim da je rano, prerano. Još nisam izabrana. Opet kažem ako prođem, onda bih se trudila da uz pomoć Vlade RS sprovedem razne korisne ideje i projekte. Korisne prije svega za naše sugrađane. Uglavnom sve se svodi na poboljšanje uslova života, stvaranje radnih mjesta i slično.

DKFV: Kolika je šansa da neko iz Čajniča bude izabran za poslanika?

LJEPOSAVA: To prije svega zavisi od glasača. Šanse nisu velike, ali treba glasati, treba vjerovati. Pogotovo ako dobijemo podršku glasača iz drugih opština.

DKFV: Šta mislite jesu li žene ravnopravane u politici sa muškarcima u očima glasača? Da li će prije glas dobiti ženski ili muški kandidat?

LJEPOSAVA: Žene bi trebale da imaju više glasova i veću podršku, međutim mislim da i dalje nismo podjednako vrednovane.

DKFV: Zbog čega je to tako? Mentalitet? Tradicija ili nešto treće?

LJEPOSAVA: Teško pitanje na koje ne postoji lak odgovor. Možda je mentalitet. Možda je je to zaostavština nekih prošlih vremena. Ne znam nisam sigurna. Žene bi svakako trebale da budu bolje vrednovane, više zastupljene, na visokim pozicijama, javnim funkcijama. Naravno one koje to zaslužuju svojim sposobnostima, radom, znanjem.

DKFV: Smatrate li da vi možete biti uzor, pokazatelj drugim ženama, pogotovo mlađim da se i one mogu izboriti za sve što hoće? Vi imate uspješnu karijeru, majka ste, politički ste aktivni, borite se za svoje ideje i uvjerenja.

LJEPOSAVA: Apsolutno da mogu. Osnova je svega srećna, zdrava porodica. Žene mogu da se ostvare u svim sferama života. Potpuno sam sigurna da mogu biti uspešne u svemu što rade, ako se istinski posvete tome.

DKFV: Za kraj šta biste poručili glasačima i svojim sugrađanima?

LJEPOSAVA: Prvo im želim mnogo zdravlja i sreće. Pozivam ih da glasaju. Nadam se da ćemo na izborima imati puno uspeha. Glasajte za koga smatrate da je sposoban da pomogne ovome narodu, svima nama i našoj opštini.