Održan Sabor srpskog pjevanja

SRNA - Jovana Borovčanin - 17. septembra 2018. 058.ba

ANDRIĆGRAD – U Andrićgradu je održan Sabor srpskog izvornog pjevanja i revija guslara na kojoj je nastupilo više od 45 učesnika iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Predsjednik Guslarskog društva i muške pjevačke grupe „Rade Jamina“ iz Višegrada Darko Lečić rekao je da je na sinoćnom Saboru učestvovalo tridesetak muških i ženskih pjevačkih grupa i desetak guslara, dvojničara i zdravičara.

„Tradicionalno se družimo uz srpski melos, epske pjesme i zvuke gusala“, rekao je Lečić i dodao da je značaj ove manifestacije u tome da se
budućim pokoljenjima prenese ljepota običaja i tradicije.

Vođa Ženske pjevačke grupe „Bele rade“ iz Ivanjice Radosava Stevanić izrazila je zadovoljstvo dobrom organizacijom Sabora, kao i ambijentom koji pruža Andrićgrad.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da opština godinama unazad podržava ovu manifestaciju, što će nastaviti i u budućnosti.

„Ne smijemo dozvoliti da se srpska tradicija, a naročito jezik i ćirilica zaborave“, istakao je Đurević i dodao da je dužnost mladih da njeguju kulturu i običaje.

Organizator šestog Sabora srpskog izvornog pjevanja je Guslarsko društvo i muška pjevačka grupa „Rade Jamina“, a pokrovitelj opština Višegrad.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: