Šest decenija braka Simeunovića iz Rogatice

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 18. septembra 2018. 058.ba

DUGOVJEČNOST DONIJELI LJUBAV, RAZUMJEVANJE I TOLERANCIJA

ROGATICA – U porodici Radivoja Simeunovića , koga njegovi najbliži, komšije i ostali sugrađani poznaju po nadimku Rade, iz Rogatice, ovih dana bilo je veselo. Razloga je više, a uz ostalo tu je osnovni, 60 godina braka sa suprugom Danicom, Radovih četiri decenije života u penziji i posebno, kako oni rekoše, da smo živi i sa godinama zdravi. Rade je u 86 a Danica će ove godine ući u osamdesetu dočekavši četvoro unučadi i dvoje praunučadi.

To je bio povod za skromno slavlje. Okupilo je najbliža rodbina i prijatelji. Došla su torte i drugi kolači, trošeno je različito piće, a, ni kriv ni dužan, „pao“ je i jedan janjac.

Rade je rođen u selu Kostrača kod Milića 10. juna 1933. Potiče iz brojne porodice koja je postradala od ustaša tokom Drugog svijetskog rata. Dva Radovas brata, stariji Risto i mlađi od njega Vojin, i sestra Dušanka živi su 1942. spaljeni u porodičnoj kući, a druga sestra Cvijeta umrla je u logoru u Bajinoj Bašti.

Pošto je i Radova majka Joka pred kraj Drugog svjetskog rata presvisla od žalosti za izgubljenom djecom, a i otac Jovo nije još dugo poživio, Rade je kao siroče više godina proveo u dječijem domu u Lukavcu. Po povratku iz doma, na Han-Pijesku je izučio kovački zanat, ali je sticajem okolnosti poslije odsluženja kadrovskog roka u JNA 1955. otišao u miliciju i u njoj dočekao penziju sa nepunih 25 godina efektivnog rada.

Sa reputacijom mladog i perspektivnog milicionera stečenog u stanici milicije u Ljupljanici kod Dervente, na područje sadašnje opštine Rogatica došao je 6. maja 1956. Prvo je službovao u Žepi, a zatim na Sjeversku i kraće na Borikama sve do početka 1970. kada je ukinuta stanica milicije na Borikama i prešao u Rogaticu u kojoj je na poslovima kriminalističkog inspektora, za koje se posebno školovao, ostao do penzionisanja l. januara 1978. godine.

Ovo je dio životne priče o Radivoju-Radu Simeunoviću. Nastavak je o tome kako su se on i njegova životna saputnica Danica Perković iz sela Jelovci kod Han-Pijeska zagledali, uzeli i u braku sa 5. septembrom ove godine proveli punih 60 godina.

Milicioneri toga doba, pogotovo mladi, kazuje Rade, najmanje su boravili u stanici milicije. Svakodnevno, ne gledajući na dan i noć, vremenske prilike i neprilike išli su od sela do sela bdijući nad javnim redom i mirom građana i njihovom imovinom. Tako sam boraveći na službi u Žepi često navraćao i u Jelovce. Tu sam se sa upoznao sa ispostavilo se kasnije mojom Danicom, mladom i kršnom planinkom. Već na prvi pogled zapela mi je za oko i narednih 5 do 6 mjeseci iako su Jelovci od Žepe udaljeni 20-tek kilometara vrlo teškog terena koji se isključivo prelazio pješice, išao sam i bez naloga i u svako doba. Iz tih sve spontanih susreta pao je i dogovor o svadbi koja je prošla bez pompe, svatova i pijanke 5. septembra 1958. Rade u 25, a Danica u 20-toj godini.

Danica dopunjuje Radovu priču sa sjećanjem da se ona sporadično viđala još sa jednim milicionerom na službi u Žepi i nekim momcima iz susjednih sela. Ali kad se Rade pojavio sve druge sam ostavila i evo nas zajedno 60 godina.

Najbolji dio našeg života, dodaju Rade i Danica, proveli smo u Sjeversku, na obroncima Devetaka. U ovom selu dobili smo i kćerke Snežanu 1959. i Slađanu 1964. i od njih hvala Bogu imamo naše unuke i praunuke. Svi oni su se sa najbližim iz porodica Simeunović i Perković, okupili ovih dana na maloj svečanosti na kojoj su Rade i Danica obilježili veliki jubilej braka i dugovječnost života u skladnom braku dijeleći zlo i dobro.

Naš brak, rekoše još Simeunovići, protekao je u ljubavi, razumjevanju i toleranciji. Time smo često nadoknađivali i ono što je ponekad nedostajalo u ekonomskom i drugom pogledu, posebno kada smo se 1971. odlučili da gradimo vlastitu kuću ovdje u Rogatici u kojoj smo evo već godinama i iz koje ćemo, zajednička je odluka, poći i na posljednje putovanje na groblje Matino brdo kod Rogatice gdje smo već izgradili spomen-obilježje i čekmo Božiji poziv.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: