Svečanosti u Čajniču povodom 21. septembra

19. septembra 2018. 058.ba

ČAJNIČE – I ove godine će 21. septembra biti svečano u Čajniču, kada će se proslaviti, Mala Gospojina.

Posebno se sa radošću ovaj praznik dočekuje s kraja 16. vijeka, od 1594. godine, kada je u Čajniče donesena čudotvorna ikona Majke Božije, Čajnička Krasnica.

Iz novije istorije mnogi još uvijek pamte osvećenje obnovljenog hrama na Malu Gospojinu 21. septembra 1959. godine. Tada se u malo Čajniče sabrao narod sa svih strana, a osvećenje obnovljenog hrama obavio je Njegova Svetost Patrijarh srpski German.

Bila je to jedna od najvećih duhovnih manifestacija i okupljanja srpskog pravoslavnog roda u to vrijeme.

U okviru proslave Male Gospojine odvijaće se niz manifestacija koji će uveličati proslavu ovoga dana koji se vijekovima obilježava u Čajniču, po čemu je ovo mjesto poznato širom zemalja u kojima žive pravoslavni Srbi i drugi koji poštuju čudotvorne moći ikone Majke Božije – Čajničke Krasnice, zaštitnice grada i njegovih građana.

U zabavnom dijelu trodnevno obilježavanja Male Gospojine propratiće i zabaviti popularni Goci bend, od 20. do 22. septembra, na platou ispred Doma kulture u Čajniču.

Takođe će 22. septembra u 20.00 časova koncert održati Mišel Gvozdenović i Sanja Rilaković.

Crkvena opština Čajniče i opština Čajniče, pozivaju sve vjernike i hodočasnike da dođu da se pomole pred Čudotvornom čajničkom Krasnicom i da se provesele u samom gradu i ugostiteljskim objektima gdje će biti bogat i raznovrstan sadržaj.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Gordana Tadić

Rođena 14. septembra 1988. godine u Čajniču. Osnovnu i srednju školu završila u Čajniču. Godine 2012. diplomirala na Filozofskom fakultetu na Palama, odsjek Žurnalistika, te stekla zvanje diplomirani novinar.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Gordana Tadić

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: