U susret 54. poljoprivrednoj izložbi – Smotra najboljih proizvođača u regiji

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 08. septembra 2018. 058.ba

ROGATICA – Umjesto što je godinama održavana prvog vikenda u oktobru, ovogodišnja 54. regionalna izložba poljoprivrednih i drugih proizvoda, koja po tradiciji okuplja najbolje proizvođače i prerađivače iz opština Sarajevsko-romanijske i Gornje-drinske regije, održaće se 14. i 15. septembra.

Kako su istakli u Odjeljenju za privredu u Opštinskoj upravi, razlog su opšti izbori, ali i vremenske (ne) prilike koje su godinama pratile ovaj događaj, pa se promjenom termina održavanja pokušalo doći do ljepšeg vremena i sa manje kiše i blata na izložbenom prostoru „Lužnica“, gdje se izložba tradicionalno održava.

I ove godine izložba će trajati dva dana. U petak, 14. septembra, u čajnoj kuhinji u zgradi opštine, radiće komisija za ocjenjivanje kvaliteta skorupa-kajmaka. Pravo učešća imaju proizvođači koji ovaj proizvod od mlijeka proizvode u vlastitoj režiji i u originalnoj ambalaži (drvena kačice) sa najmanje 2 kilograma.

U večernjim časovima istog dana u sali SO-e održaće se više stručnih predavanja na temu iz i oko poljoprivrede koje će održati eminentni poljoprivredni i veterinarski stručnjaci.

U subotu, 15. septembra, već od 7 sati, otvoriće se vrata izložbenog prostora „Lužnica“ i početi prijem stoke, krompira i ostalih proizvoda, a zvanično otvaranje predviđeno je za 10 časova.

Prema pravilima koje je usvojio Organizacioni odbor, na izložbi će se ocjenjivati najbolja grla goveda, ovaca, koza i konja.

Kod goveda za vrijedne novčane nagrade organizatora izložbe Opština Rogatica, konkurisaće junice u dobi preko 12 mjeseci, gravidne junice i krave od prve do četvrte laktacije pojedinačno, od proizvođača koji uzgajaju najmanje tri priplodna grla.

U ovčarstvu i kozarstvu u obzir za nagrađivanje dolaze dvizice i jarice i priplodna grla u kolekcijama od po 5 grla proizvođača koji uzgajaju najmanje 50 grla, dok će se kod konja ocjenjivati i nagrađivati kobile i pastuvi pojedinačno.

Što se tiče krompira i ove godine ocjenjivaće se sjemenski visokorodnih sorti od registrovanih proizvođača i merkantilni, odnosno krompir za jelo, proizveden na površini od najmanje jednog hektara.

Da ponesu neku od vrijednih nagrada imaće šansu i proizvođači proizvoda od mlijeka i voća, proizvođači pčelinjih proizvoda, proizvoda domaće kuhinje i kućne radinosti, ženskih i muških rukotvorina.

Sve izloženo, nagrađeno i ne nagrađeno, rekoše u Organizacionom odboru izložbe, imaće šansu da bude prodato i na drugi način otkupljeno.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: