Zanimljiv susret u Domu za starija lica – Roštiljijada uz rođendan korisnika

12.09.2018.

ROGATICA – Menadžment i radnici Doma za starija lica „Sunce“ u Rogatici u kome boravi preko 60 starijih lica muškog i ženskog pola, uveo je u praksu da kad veći broj korisnika njihovih usluga ima rođendan u jednom mjesecu za njih i ostale štićenike organizuje skromnu svečanost.

Uz skromne poklone slavljenicima tog dana bude „pojačan“ meni, vanredna kafa i čaj, kolači, banane i drugo voće i različiti sokovi kojim „kuća“ časti.

Tako je bilo i proteklog vikenda kad su septembarske rođendane slavili Mileva Sikirić (79) iz Višegrada, Ljubomir Veljović (81) iz (Mislova kod Rogatice, Mirjana Subotić (56) iz Pala, Perišić Mitar (69) iz Foče i Draga Čarkić (77) iz Rogatice.

Za razliku od ranijih godina kada smo rođendane korisnika naših usluga obilježavali u zajedničkim prostorijama gdje inače većina njih uz TV program i društvene igre provodi najveći dio slobodnog vremena iskoristili smo lijepe vremenske prilike i susret održali u parku pored doma u hladovini koju već pravi i lipa njihovog bivšeg drugara, uz ostalo, i poznatog glumca Obrada Đurovića, reče Radomir Ćućula, koji u ime vlasnika Spomenka Kajtaza kao direktor rukovodi ovom ustanovom.

Ovo druženje, dodao je on, nazvali smo „roštiljijada u prirodi“, jer smo uz redovni ručak, koji je imao i svog dolibašu, odnosno“stolo komandujućeg“, kako je čelnika za trpezom svakog svečanog događaja nazvao književnik iz Sokoca Milanko Borovčanin-Romsok. Ovom prilikom to priznanje pripalo je Milanu Kosoriću (90) iz sela Sjeversko kod Borika, domaćinu koji je, samo primjera radi, kao kum vjenčao preko 50 bračnih parova i krstio više desetina kumčadi. I ostali u vrhu sofre bili su od ugleda. Tu je sjedio Jovo Zoranović, Marko i Ljubo Veljović, Ilija Višnjevac, Drago Čarkić i tako redom njih preko 60 koliko ih provodi svoje treće doba u Domu „Sunce“.

Nisu izostale ni uobičajene čestitke za dug život i više ovakvih slavlja, a za funkcionisanje roštilja, na kome su se našli neizostavni ćevapi, kobasice, viršle i drugi roštiljski specijaliteti koji su nuđeni u dovoljnim količinama, bio je zadužen Miroslav Lošić, koji je kako rekoše prisutni svoju obavezu sa uspjehom obavio.

Inače, Dom za starija lica u Rogatici radi od 2011. godine sa nešto manje od 50 ležajeva. Zahvaljujući dogradnji novog sprata i investiciji od preko 350.000 maraka od prošle godine kapacitet ove kuće starijih lica je povećan za 26 ležajeva, koji su uglavnom popunjeni korisnicima iz dijela Sarajevsko-romanijske i Gornje-drinske regije. Nešto korisnika dolazi i iz drugih krajeva, jer se dobro daleko čuje, reče direktor Ćućula.