Druženje djece iz Foče i Kosovske Mitrovice na Tjentištu

03.10.2018.

CARSTVO U KOJEM CARUJE DRUGARSTVO

FOČA – Četvorodnevna posjeta djece, roditelja i vaspitača Predškolske ustanove “Danica Jaramaz” iz Kosovske Mitrovice pobratimskom Vrtiću “Čika Jova Zmaj” u Foči završila se u ponedjeljak.

U saradnji sa Nacionalnim parkom “Sutjeska”, Dječiji vrtić “Čika Jova Zmaj” organizovao je na Tjentištu kamp “Prijatelji bez granica”, druženje djece dva vrtića, ali i njihovih roditelja, uz dosta zabavnih sadržaja.

Gosti sa juga Srbije, koji su bili smješteni u hotelu “MLadost” na Tjentištu uživali su u obilasku prašume Perućica i visoravni Prijevor u podnožju Maglića, pješčanih piramida kod Miljevine, a posjetili su i hram Svetog Save u Foči.

Zajedno sa djecom i roditeljima iz Foče izrađivali su ukrasne predmete, ispisivali poruke prijateljstva, a obišli su i spomen kompleks Bitke na Sutjesci.

MIljana Radović, jedna od majki iz Mosovske Mitrovice, kaže da su djeca oduševljena prirodnim ljepotama i druženjem sa djecom u Foči.

“Bilo nam je prelepo na izletu na Magliću, a igraonice su odlično organizovane. Deca su oduševljena programom, sve je do zadnjeg sekunda ispunjeno i isplanirano”, kaže Radovićeva.

Mirko Glibo iz Kosovske Mitrovice kaže da su vijdeli dosta prirodnih ljepota.

“Mnogo nam znači ova poseta, s obzirom na prilike gde živimo”, rekao je Glibo.

Vaspitačica iz Kosovske Mitrovice Mirjana Zarković nada se da će biti u prilici da Fočacima uzvrate gostoprimstvo.

“Dočekali su nas otvorenih vrata i velikog srca. Poenta priče je druženje dece i roditelja i nadam se da će se iz ovoga izroditi velika prijateljstva”, rekla je Zarkovićeva.

Njena koleginica iz Foče Radijana Dukić kaže da su ovakva druženja dragocjena za djecu.

“Divno iskustvo. Sa roditeljima smo radili dekupaž radionicu, svi su na svoj način kreativni i svi su se super zabavljali. Nadam se da će iz Foče ponijeti najljepše utiske”, rekla je Dukićeva.

Direktor Predškolske ustanove “Danica Jaramaz” Gorica Marinković Jevđić kaže da joj je velika čast što su se bratimili sa Fočacima i da će se truditi da razvijaju saradnju.

“Za našu decu je ovo korak dalje, s obzirom da slabo provode vreme u prirodi. Ovo je bio još jedan plus za njihovu dobrobit”, rekla je Marinković Jevđić.

Direktor Dječijeg vrtića “Čika Jova Zmaj” Slađana Vladičić kaže da su sa kolegama iz Srbije razmijenili iskustva i metode u radu sa djecom.

“Naša želja je da dočakamo i taj dan kada ćemo prevazići sve pravne i druge prepreke, kada ćemo moći slobodno prelaziti granice, družiti se i organizovati još ovakvih kampova”, rekla je Vladičićeva.

Nacionani park “Sutjeska” četiri dana bio je „carstvo u kojem caruje drugarstvo“.

Na platou ispred Spomenika Bitke na Sutjesci djeca i roditelji iz dva vrtića razmotali su klupko i uz pjesmu Branka Kockice “U svijetu postoji jedno carstvo” simbolično ispleli mrežu prijateljstva, obećavši da će nastaviti da je šire i jačaju.