Nova stolarija u zgradi Osnovne škole u Rogatici

13.10.2018.

ROGATICA – U Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Rogatici u toku su radovi na postavljanju nove stolarije u preko 20 učionica „male“ škole u kojim se odvija nastava za učenike od 1 do 5 razreda, i „velike“ u kojim se obrazuju đaci viših razreda, a radi se o zamjeni vanjskih prozora veličine po 14 kvadratnih metara. Tu su i prateće prostorije – zbrnica, fiskulturna sala, biblioteka, hol i druge.

Kako reče direktorica Škole Snežana Pjevčević sredstva u visini od 140.000 maraka obezbijeđena su zahvaljujući donaciji Vlade Japana, a za 30.000 maraka PDV pobrinulo se Ministarstvo za prosvjetu i kulturu pri Vladi Republike Srpske. Radovi treba da se okončaju najdalje do kraja ovog mjeseca.

Da podsjetimo. Zgrada Osnovne škole u Rogatici izgrađena 1975. godine u okviru tadašnjeg projekta „1000 škola u BiH“ i zub vremena ozbiljno ju je narušio. Krov je naglo počeo prokišnjavati, zastarjeli mokri čvorovi i radijatori, morala se mijenjati kotlovnica za grijanje, prostori i vrata su bilo na sve strane šuplji.

Dio toga u hodu se mijenjao. Pred kraj prošle školske godine zahvaljujući donaciji od 9500 evra Udruženja žena Ujedinjenih nacija sa sjedištem u Beču i 3300 maraka koje je obezbijedilo resorno ministarstvo u Vladi Srpske zamijenjeno je 70 radijatora u učionicama, zbornici i pratećim prostorijama.

Uz radijatore i novu vanjsku stolariju i vrata temperatura u školi će biti znatno veća. To istovremeno znači i uštedu na grijanju i boravak u školi za djecu, nastavno i drugo osoblje znatno ugodnije, dodala je direktorka Pjevčević.

Ali, to nije i sve što bi trebalo još da se uradi na planu podmlađivanja zgrade škole. Prije svega trebalo bi obnoviti fasadu, mokre čvorove i uraditi još neke dodatne radove na krovu koji još tu i tamo prokišnjava.